Όπως αναφέρει έγκριτο πρακτορείο της χώρας, ο πρόεδρος της κορεάτικης εταιρείας άφησε την τελευταία του πνοή έξι χρόνια μετά από σοβαρό καρδιακό επεισόδιο.

Σε ηλικία 78 ετών απεβίωσε ο Lee Kun-hee, πρόεδρος της Samsung Electronics, σε νοσοκομείο στην Σεούλ όπως αναφέρει το Yonhap.

Παλαιότερα, συγκεκριμένα το 1990, είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στον πνεύμονα και έκτοτε υπέφερε από προβλήματα αναπνοής. Προ εξαετίας, είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο και υποβλήθηκε σε θεραπεία. Κατάφερε να ανασαίνει δίχως μηχανική υποβοήθηση και η κατάσταση της υγείας του είχε σταθεροποιηθεί, όμως ποτέ δεν ανέκαμψε πλήρως.

Ο Lee Kun-hee, γιος του ιδρυτή της Samsung, Lee Byung-chul, ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Την ίδια περίοδο, η χώρα έκανε τη μετάβαση από δικτατορικό καθεστώς σε δημοκρατία. Υπό την προεδρεία του, η Samsung ξεκίνησε διάφορες προσπάθειες σε πληθώρα πεδίων στον χώρο των ηλεκτρονικών, από οθόνες έως ηλεκτρονικά κυκλώματα που μέχρι και σήμερα αποτελούν τη βάση για πολλές τεχνολογίες.

Έπειτα, ακολούθησε η δύσκολη δεκαετία του 1990 κατά την οποία η οικονομική κρίση της Ασίας αλλά και η «φούσκα» Dot-Com σχεδόν έφεραν την καταστροφή στην οικονομία της Νότιας Κορέας και άλλων χωρών. Παρόλα αυτά, η καθοδήγηση του Lee Kun-hee κράτησε την εταιρεία στο ύψος της και έκαναν επιτυχώς τη μετάβαση στη νέα χιλιετία, καθώς ο Lee επένδυσε σημαντικά στη δημιουργία και υποστήριξη της σειράς Galaxy. Η κίνηση αυτή ήταν καθοριστικός παράγοντας στην μετάλλαξη της Samsung από βιομηχανικό κολοσσό σε παγκόσμια υπερδύναμη που στόχευε τόσο προς άλλες εταιρείες όσο και προς τους καταναλωτές.

https___s3-ap-northeast-1.amazonaws.com_psh-ex-ftnikkei-3937bb4_images_4_1_0_1_30191014-1-eng-GB_RTXV9JE.jpg

Η Samsung Electronics αποτελεί ένα από τα πολλά παρακλάδια της Samsung, και η σημερινή της αξία υπολογίζεται περίπου στα 350$ δις, κάνοντάς την μια από τις πολυτιμότερες εταιρείες παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τις επαγγελματικές του επιτυχίες, ο Lee Kun-hee είχε κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όμως οι κατηγορίες άρθηκαν από τον τότε πρωθυπουργό, Lee Myung-bak. Ο γιος του, Lee Jae-yong, ανέλαβε στη θέση του πατέρα του έπειτα από το καρδιακό επεισόδιο του 2014 και είχε παρόμοια μπλεξίματα με τον νόμο. Συγκεκριμένα, είχε κριθεί ένοχος για δωροδοκία που αποσκοπούσε στην εξασφάλισή του ως διάδοχο της εταιρείας με την ποινή να περιλαμβάνει πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή, τα οποία δεν εξέτισε.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Lee Kun-hee κατείχε περιουσία που ανέρχεται στα 20$ δις, κάτι που τον κατέστησε ως τον πλουσιότερο πολίτη της Νότιας Κορέας.