Ταχύτερη μνήμη για GPU είναι στον ορίζοντα αφού η Samsung πρόκειται να παρουσιάσει VRAM GDDR7 στα 37Gbps, δηλαδή την πιο γρήγορη RAM αυτού του τύπου που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Η νέα μνήμη θα μπορούσε να φέρει σοβαρά πλεονεκτήματα στις κορυφαίες κάρτες γραφικών επόμενης γενιάς, ειδικά αν καταφέρει να εμφανιστεί στις επόμενης γενιάς GPU της Nvidia τη σειρά RTX 50.

Τα νέα για την επερχόμενη μνήμη της Samsung δεν τα μάθαμε από κάποια επίσημη ανακοίνωση. Όπως ανακάλυψε η ιστοσελίδα Techradar, η νοτιοκορεατική εταιρεία διοργανώνει μια παρουσίαση στο συνέδριο 2024 IEEE International Solid-State Circuit, με τίτλο "A 16Gb 37 Gb/s GDDR7 DRAM with PAM3-Optimized TRX Equalization and ZQ Calibration". Πιθανόν η επίσημη ανακοίνωση να έρθει μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Οι GDDR7 μνήμες είναι προς το παρόν ένα project σε εξέλιξη για τη Samsung, αλλά και για εταιρείες όπως η SK Hynix και η Micron. Έχουμε ακούσει στο παρελθόν ότι η VRAM φτάνει σε ταχύτητες έως και 32Gbps, αλλά με βάση τα νέα δεδομένα, βλέπουμε πολύ υψηλότερες ταχύτητες. Για να επιτύχει κάτι τέτοιο, η Samsung λέγεται ότι χρησιμοποιεί PAM3 και NRZ signaling. Η κωδικοποίηση PAM3 θα επιτρέψει υψηλότερους ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων ανά κύκλο, παρέχοντας χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, ανεβάζοντας παράλληλα την ταχύτητα της μνήμης.

Μόλις κυκλοφορήσουν οι νέες VRAM με ταχύτητες 37Gbps, το γεγονός θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με αυτό που βλέπουμε σήμερα με τις μνήμες GDDR6X. Για παράδειγμα, η RTX 4090 της Nvidia παρέχει 1TB/s bandwidth χάρη στη μνήμη 21Gbps σε 384-bit bus. Ωστόσο, η μνήμη GDDR7 επόμενης γενιάς θα παρέχει αυτό το bandwidth σε ένα 256-bit interface όταν o χρονισμός θα είναι στα 32Gbps. Η τελευταία εφεύρεση της Samsung με ταχύτητα 37Gbps, όταν συνδυάζεται με 384-bit bus, θα δίνει ένα εντυπωσιακό bandwidth 1,79TB/s. Η επίδοση αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή που μπορεί να προσφέρει η RTX 4090. 

Το περασμένο καλοκαίρι, η Samsung ανακοίνωσε GDDR7 μνήμη στα 32Gbps ενώ και άλλες εταιρείες όπως η SK Hynix είναι έτοιμες για παρόμοιες ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα η SK Hynix είναι έτοιμη για τη δική της παρουσίαση στο ίδιο συνέδριο, με τίτλο "A 35.4Gb/s/pin 16GB GDDR7 with a Low-Power Clocking Architecture and IO Circuitry".

Τα παραπάνω αποτελούν σε κάθε περίπτωση συναρπαστικά νέα για τη βιομηχανία των GPU, δείχνοντάς μας ότι το μέλλον των GPU θα αυξήσει σημαντικά το bandwidth. Ωστόσο, παρόλο που οι προβλέψεις αναφέρουν ότι οι κάρτες γραφικών επόμενης γενιάς από την AMD και τη Nvidia θα χρησιμοποιούν GDDR7, είναι απίθανο οι συγκεκριμένες μνήμες να είναι διαθέσιμες μέχρι τότε.

Μπορεί βέβαια να δούμε την σειρά RTX 50 και την AMD RDNA 4 να κυκλοφορούν με GDDR7 αλλά με χαμηλότερες ταχύτητες. Θα εξακολουθούν να αποτελούν βελτίωση σε σχέση με τις παραλλαγές της τρέχουσας γενιάς, αλλά η VRAM των 37Gbps ίσως χρειαστεί να περιμένει μέχρι τη μεθεπόμενη γενιά των GPU που θα έρθει κατά πάσα πιθανότητα το 2026.
 

  • Like 3
  • Thanks 2