Η επιτάχυνση της ιχνηλάτησης ακτίνας ή της ακτινανίχνευσης (ray tracing) από το hardware υπάρχει εδώ και λίγα χρόνια στους υπολογιστές, αποτελεί δυνατότητα των τελευταίας γενιάς παιχνιδοκονσολών και από ότι φαίνεται, από του χρόνου θα υποστηρίζεται και από τα κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές συσκευές.

Όπως υποστηρίζει η Samsung, η GPU του επερχόμενου Exynos 2200 SoC που βασίζεται στην αρχιτεκτονική RDNA2 της AMD θα φέρει υποστήριξη ray tracing στις mobile συσκευές.

Το ray tracing είναι μια ακριβής προσομοίωση του τρόπου με τον οποίο το φως αναπηδά από τα αντικείμενα για τη δημιουργία ρεαλιστικών αντανακλάσεων και φωτορεαλιστικών φωτισμών. Η συγκεκριμένη τεχνική ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες μεθόδους απαιτεί πολλούς πόρους, οπότε η υποστήριξη της σε επίπεδο hardware είναι απαραίτητη για να υλοποιηθεί σε πραγματικό χρόνο και με υψηλή απόδοση όπως απαιτείται στα παιχνίδια.

Exynos 2200 (1).jpg

Η νέα GPU της Samsung θα υποστηρίζει επίσης την τεχνική Variable Rate Shading, η οποία επιτρέπει το rendering ορισμένων αντικειμένων (π.χ. τον χαρακτήρα του παίκτη) με υψηλότερη ποιότητα από άλλα αντικείμενα (π.χ. οι υπολογισμοί υφής και χρώματος για το παρασκήνιο «τρέχουν» στο ένα τέταρτο της ανάλυσης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η GPU στο νέο Exynos 2200 SoC αναμένεται να είναι έως 30% ταχύτερη της σημερινής ναυαρχίδας της ARM που ανήκει στη σειρά Mali και αναμένεται να είναι ταχύτερη και από την επερχόμενη Mali-G710 GPU. Η ακριβής απόδοση της ωστόσο θα εξαρτηθεί από την συχνότητα λειτουργίας που θα επιλέξει η Samsung για το τελικό προϊόν.

Exynos 2200 (3).jpg

Η αρχιτεκτονική RDNA 2 χρησιμοποιείται από τις κάρτες γραφικών Radeon RX 6000 series, τις παιχνιδοκονσόλες PlayStation 5 και Xbox Series X|S ενώ βρίσκεται τόσο εντός του Steam Deck όσο και στο σύστημα infotainment των νέων αυτοκινήτων Tesla Model S και X.

 

  • Like 1
  • Thanks 1