Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Samsung κατάφερε να είναι η πρώτη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών που ξεκίνησε την παραγωγή chips με μέθοδο 3nm.

Η Samsung φαίνεται να κέρδισε στο νήμα την μεγάλη της αντίπαλο TSMC, η οποία δεν πρόκειται να θέσει τις γραμμές παραγωγής 3nm σε λειτουργία πριν από το 2ο μισό του 2022.

Σύμφωνα με τη Samsung, η νέα κατασκευαστική μέθοδος είναι κατά 45% ενεργειακά αποδοτικότερη σε σύγκριση με τη προηγούμενης γενιάς κατασκευαστική μέθοδο 5nm. Τα chips που κατασκευάζονται επίσης με τη νέα μέθοδο θα προσφέρουν 23% υψηλότερη απόδοση ενώ θα καλύπτουν 16% μικρότερη επιφάνεια σε σύγκριση με τα chips που κατασκευάζονται στα 5nm. Μελλοντικά, η εταιρεία ελπίζει ότι με τη 2η γενιά της κατασκευαστική μεθόδου 3nm θα καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας αλλά και το μέγεθος κατά 50% και 35% αντίστοιχα. 

Η ανακοίνωση αποτελεί ορόσημο για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Κορεάτικη εταιρεία να ανταγωνιστεί την TSMC, η οποία κυριαρχεί στον κλάδο παραγωγής ημιαγωγών, έχοντας πολλούς σημαντικούς πελάτες. Ο υψηλότερου προφίλ πελάτης της TSMC είναι βεβαίως η Apple, για την οποία κατασκευάζει τους επεξεργαστές «Apple Silicon» των συσκευών iPhone, iPad, MacBook και iMac. Αν και αναμφισβήτητα πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τη βιομηχανία, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αμφιβάλλει ότι η Samsung θα καταφέρει να αποσπάσει κάποιον σημαντικό πελάτη της TSMC ή να αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά έναντι της Ταϊβανέζικης εταιρείας, τουλάχιστον μέχρι να αποδείξει έμπρακτα την οικονομική αποδοτικότητα της δικής της μεθόδου έναντι εκείνης της TSMC.

Η Samsung επισημαίνει ότι τα chips που θα παραχθούν αρχικά προορίζονται για εφαρμογές «high performance, low power computing» ωστόσο μελλοντικά θα ξεκινήσει να παράγει και chips για mobile εφαρμογές. Προς το παρόν, οι γραμμές παραγωγής θα βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της στη Νότια Κορέα, αρχικά στο εργοστάσιο της στην πόλη Hwaseong πριν επεκταθούν στο εργοστάσιο της στην Pyeongtaek. Το νέο εργοστάσιο που κατασκευάζει η Κορεάτικη εταιρεία στο Texas των ΗΠΑ -το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούσε να διαθέτει γραμμές παραγωγής 3nm- δεν έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή μέχρι τουλάχιστον το 2024.

Μετά τα προβλήματα στην κατασκευή chips και στην αλυσίδα εφοδιασμού που δημιουργήθηκαν, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη και η Κίνα προσπαθούν -προσφέροντας οικονομικά κίνητρα κυρίως- να πείσουν τους κατασκευαστές να δημιουργήσουν περισσότερα εργοστάσια κατασκευής chips τοπικά.

  • Like 8
  • Haha 1