Εδώ και καιρό περιμέναμε από ορισμένους κατασκευαστές να προσφέρουν φορητούς υπολογιστές με υψηλής ανάλυσης οθόνες OLED ανάλυσης 4K, και φέτος είδαμε τους πρώτους του είδους από τις Dell και HP, με τα μοντέλα XPS 15, Alienware m15, G15 και Spectre x360 αντίστοιχα.

Το τμήμα κατασκευής πάνελ της Samsung φαίνεται να βρίσκεται πίσω από τις οθόνες ορισμένων από τα παραπάνω laptops, αφού πρόσφατα αποκάλυψε την πρώτη 15,6 ιντσών οθόνη 4K OLED. Η οθόνη θα προσφέρει «HDR, εξαιρετική χρωματική απόδοση και εξαιρετική θέαση σε εξωτερικούς χώρους» δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος marketing της Samsung Display, Yoon Jae-nam.

Κάθε εικονοστοιχείο έχει το δικό του «φως» οπότε όταν είναι σβηστά προσφέρουν πραγματικό μαύρο, με την Samsung να επισημαίνει ότι τα πάνελ της καλύπτουν τις προδιαγραφές DisplayHDR True Black της VESA. Τα πάνελ τεχνολογίας OLED τείνουν να έχουν καλύτερη χρωματική ακρίβεια από τα τεχνολογίας LCD επίσης, και μπορούν ευκολότερα να διαχειριστούν το HDR. Ta επίπεδα φωτεινότητας φτάνουν τα 600 nits, και επομένως είναι αρκετά για να καλύψουν τις προδιαγραφές DisplayHDR 600, με τη νέα οθόνη της Samsung να καλύπτει όπως μαθαίνουμε το 100% της χρωματικής γκάμας του πρότυπου DCI-P3, με 34 εκατομμύρια χρώματα. Επιπλέον είναι λεπτότερη, ελαφρύτερη και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από μία αντίστοιχη οθόνη LCD, υποστηρίζει η Samsung.

Βεβαίως, οι οθόνες τεχνολογίας OLED έχουν και αυτές μειονεκτήματα, όπως είναι το φαινόμενο «burn-in» και η μικρότερη διάρκεια ζωής. H Samsung αναμένεται να ξεκινήσει τη κατασκευή των πάνελ του τύπου στα μέσα Φεβρουαρίου του 2019, ωστόσο δεν αναφέρθηκε στους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών που θα τα χρησιμοποιήσουν σε επερχόμενα μοντέλα της. Δεν φαίνεται πάντως να είναι τυχαίο που η Dell έχει ανακοινώσει ότι οι οθόνες 4K OLED θα έρθουν στα μοντέλα XPS 15, Alienware m15 και G 15 από τον Μάρτιο, και ότι η HP θα λανσάρει το Spectre x360 OLED 2-in-1 τον ερχόμενο Ιούλιο.

Engadget