Ο Δημήτρης Διαμαντής, όπως και οι υπόλοιποι μαθητές της Γ' Λυκείου, θυμίζουν παραμονές των πανελλαδικών εξετάσεων τα καρτούν που περιφέρονται με ένα συννεφάκι πάνω από το κεφάλι τους γεμάτο δυσνόητους μαθηματικούς τύπους.

 

Η διαφορά του με τους υπόλοιπους συμμαθητές του είναι ότι πήρε τα μαθηματικά από το συννεφάκι και τα έκανε πρόγραμμα για κινητά τηλέφωνα.

 

Πρόκειται για έναν υπολογιστή μορίων για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Με αυτόν μπορεί ένας μαθητής να υπολογίσει πόσα μόρια συγκεντρώνει ανά επιστημονικό πεδίο, ανάλογα με τη βαθμολογία του σε κάθε μάθημα. Παρόμοιοι υπολογιστές μορίων υπάρχουν πολλοί στο Διαδίκτυο, παραδέχεται, «αλλά κανείς δεν είχε φτιάξει έναν για κινητά. Επιπλέον, στους περισσότερους πρέπει να υπολογίσεις ξεχωριστά τους απαιτούμενους συντελεστές, ενώ εγώ το έφτιαξα ώστε να γίνεται αυτόματα. Και λειτουργεί σε όλες τις συσκευές που το έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα».

 

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Δημήτρης χρειάστηκε μια εφαρμογή Java και ένα απόγευμα από το χρόνο του. Το έκανε για να χαλαρώσει από το διάβασμα, όπως λέει. Η προοπτική των εξετάσεων είναι από τα λίγα πράγματα που τον απομακρύνουν από την οθόνη. «Βγαίνω και βόλτες με φίλους αλλά κυρίως ασχολούμαι με τον υπολογιστή. Μπορεί να κάτσω και 16 ώρες τη μέρα».

 

Η σχέση αυτή με τους υπολογιστές ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια. Αυτοδίδακτος, άρχισε αργότερα να συνεργάζεται στην ανάπτυξη ιστοσελίδων και να φτιάχνει δικά του προγράμματα.

 

Παρ' όλ' αυτά, δεν φαντάζεται τον εαυτό του σε κάποιο τμήμα του Πολυτεχνείου από Σεπτέμβριο. «Δεν είμαι καλός μαθητής», ομολογεί. «Ισως να περάσω σε κάποιο ΤΕΙ, αλλιώς θα δουλέψω σε καφετέρια για να μαζέψω λεφτά για κάποιο ΙΕΚ». Το ιδανικότερο σενάριο, να περάσει κατευθείαν στην αγορά εργασίας ως προγραμματιστής, δεν το θεωρεί πιθανό. «Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Εκεί έξω έχει άπειρους προγραμματιστές που δουλεύουν για 600 ευρώ ή είναι άνεργοι. Γιατί να εμπιστευτούν εμένα που είμαι 18 χρόνων;».

 

Source.png Πηγή: enet.gr