Το Magsafe της Apple είναι ένας πιο βολικός τρόπος φόρτισης του iPhone με αξεσουάρ που βασίζονται στο πρότυπο Qi, αλλά με ισχυρούς μαγνήτες που διατηρούν το αξεσουάρ ευθυγραμμισμένο στο πίσω μέρος της συσκευής.

Κάτι παρόμοιο -με τις ευχές μάλιστα της Apple- θα δούμε σύντομα και σε άλλους κατασκευαστές, αφού η κοινοπραξία ασύρματης ενέργειας (WPC) στην οποία είναι μέλος η Apple, ανακοίνωσε την επόμενη γενιά του προτύπου "Qi2" που βασίζεται στο MagSafe.

Το WPC ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της CES 2023 ότι η επόμενη γενιά του προτύπου Qi, με την ονομασία "Qi2", κατασκευάστηκε με τη βοήθεια της Apple. Το νέο πρότυπο στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαλειτουργικότητας της τεχνολογίας, γι' αυτό και θα έχει στον πυρήνα του ένα "Magnetic Power Profile".

Όπως εξηγεί το WPC, αυτό το Magnetic Power Profile λειτουργεί ουσιαστικά όπως το MagSafe της Apple. Ως αποτέλεσμα, τα αξεσουάρ Qi2 θα είναι τέλεια ευθυγραμμισμένα με τις συσκευές, βελτιώνοντας έτσι την ενεργειακή απόδοση και τη γρήγορη φόρτιση. Αναμενόμενα, το πρότυπο Qi2 θα λειτουργεί εξ ορισμού και με τα MagSafe περιφερειακά που έχουν ήδη κατακλύσει την αγορά.

«Οι καταναλωτές και οι έμποροι λιανικής πώλησης μας έχουν πει ότι είναι μπερδεμένοι σχετικά με το ποιες συσκευές είναι πιστοποιημένες με Qi και ποιες είναι εκείνες που ισχυρίζονται ότι λειτουργούν με Qi αλλά δεν είναι πιστοποιημένες με το συγκεκριμένο πρότυπο. Αυτή η σύγχυση μπορεί να οδηγήσει σε κακή εμπειρία χρήσης αλλά και σε θέματα ασφάλειας», λέει ο Paul Struhsaker, εκτελεστικός διευθυντής του Wireless Power Consortium.

image.jpeg.3f155eecec65b7b81341653b077d6060.jpeg

«Το νέο πρότυπό διασφαλίζει στους καταναλωτές ότι οι συσκευές τους είναι ασφαλείς, αποδοτικές και διαλειτουργικές με άλλα brands. Το Qi2 θα αποτελέσει το παγκόσμιο πρότυπο για την ασύρματη φόρτιση και θα παρέχει στους καταναλωτές και τους εμπόρους λιανικής πώλησης αυτή τη σιγουριά».

Επί του παρόντος, το MagSafe αποτελεί αποκλειστικό πρότυπο της Apple και ακόμη και οι κατασκευαστές αξεσουάρ πρέπει να πληρώσουν την εταιρεία προκειμένου να κυκλοφορήσουν στην αγορά κάποιο συμβατό περιφερειακό. Αν και η Apple μπορεί ακόμα τεχνικά να περιορίσει ορισμένα χαρακτηριστικά σε πιστοποιημένα αξεσουάρ MagSafe, η ανακοίνωση του προτύπου Qi2 είναι μια καλή είδηση για να εξασφαλιστεί ότι αυτό το είδος αξεσουάρ είναι συμβατό με διαφορετικά smartphones.

Το νέο πρότυπο Qi2 αναμένεται να αντικαταστήσει τον προκάτοχό του Qi μόλις γίνει διαθέσιμο. Η WPC αναφέρει ότι ένα δισεκατομμύριο συσκευές Qi αναμένεται να πωληθούν παγκοσμίως μέχρι το 2023 κάτι που έχει τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Οι πρώτες πιστοποιημένες συσκευές και αξεσουάρ Qi2 αναμένεται να παρουσιαστούν μέχρι το τέλος του έτους, αρχής γενομένης από αυτό το καλοκαίρι.