Στον χώρο των launchers για συσκευές Android, λίγοι μπορούν να συγκριθούν με τον Nova. Το γεγονός ότι είναι δωρεάν για όσους επιθυμούν να τον εγκαταστήσουν στη συσκευή τους, αναμφισβήτητα έχει βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση της δημοτικότητας του, ωστόσο για να «ξεκλειδωθούν» τα premium χαρακτηριστικά του απαιτεί $4,99.

Τώρα, μαθαίνουμε ότι ο Nova εξαγοράστηκε από την εταιρεία Branch. Πρόκειται για μία εταιρεία analytics που φαίνεται να ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει τον Nova launcher σαν δοκιμαστική πλατφόρμα κατά κάποιο τρόπο. Σε μία ανάρτηση στο blog του launcher, ο επικεφαλής developer και δημιουργός του Nova, Kevin Barry αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες που αφορούν την εξαγορά. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει επικεφαλής της ανάπτυξης του δημοφιλούς launcher και δήλωσε αισιόδοξος ότι οι Nova και Branch θα καταφέρουν να κάνουν τον launcher ακόμα καλύτερο.

Σύμφωνα με τον Kevin Barry, η Branch επιθυμεί να προχωρήσει σε διάφορα σενάρια δοκιμών αξιοποιώντας την τεράστια βάση χρηστών του Nova. Από όσο μπορούμε να καταλάβουμε, η Branch δεν μπορεί να προχωρήσει σε δοκιμές analytics χωρίς την εμπλοκή ενός σημαντικού συνόλου χρηστών. Παράλληλα, η Nova δεν μπορεί να κρίνει, με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που απαιτούνται, πως να προσφέρει ένα καλύτερο προϊόν στους δικούς της χρήστες. Υπό αυτή την έννοια, η εξαγορά του Nova από την Branch έχει νόημα, καθώς οι δύο εταιρείες θα αλληλοβοηθηθούν για να προσφέρουν στους πελάτες τους καλύτερα προϊόντα. 

Ο Kevin Barry πάντως στην ανάρτηση του υποστηρίζει ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν και πολύ για την Nova μετά την εξαγορά της. Δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή στη στρατηγική δημιουργίας εσόδων για παράδειγμα, με τον Kevin Barry να υποστηρίζει: «Ενώ η δυνατότητα δημιουργίας εσόδων της Nova έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συμφωνία εξαγοράς και με το πρόγραμμα Nova Launcher Prime να συνεχίσει να υφίσταται, η δημιουργία εσόδων από τον Nova Launcher δεν είναι κάτι που η Branch ενδιαφέρεται να αλλάξει». Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω, πιθανότατα δεν θα δούμε τη δωρεάν έκδοση του Nova να γεμίζει με… διαφημίσεις, τουλάχιστον προς το παρόν. Η εταιρεία, επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα Android Authority το παραπάνω λέγοντας: «το μοντέλο λειτουργίας της Nova θα παραμείνει ως έχει μέχρι σήμερα και δεν υπάρχει πρόθεση να προστεθούν διαφημίσεις στον Nova Launcher».

Ποιες αλλαγές έρχονται; Λογικά, οι μεγαλύτερες αλλαγές θα αφορούν πιθανότατα νέα χαρακτηριστικά, τα οποία θα λανσάρονται πιο γρήγορα και ενδεχομένως όχι και τόσο τελειοποιημένα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ανά τακτά διαστήματα την αύξηση περισσότερων πειραματικών λειτουργιών, που θα λανσάρονται νωρίτερα από το κανονικό, ώστε οι χρήστες να τα αξιολογούν προωθώντας σχετικό feedback στις Nova και Branch. Ενδεχομένως θα δούμε περισσότερες δοκιμές A/B, δηλαδή ένα μέρος των χρηστών θα λαμβάνουν νέες δυνατότητες και άλλοι όχι ή θα λαμβάνουν ελαφρώς διαφορετικές εκδόσεις αυτών των λειτουργιών. Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω είναι υποθέσεις. Αργά ή γρήγορα θα δούμε τι σημαίνει αυτή η εξαγορά για τον Nova Launcher.

  • Confused 1
  • Sad 5