Η χαμηλού μπάτζετ κινηματογραφική ταινία θρίλερ «The Possession of Hannah Grace» είναι το πρώτο φιλμ της Sony Pictures που γυρίστηκε με τη χρήση μερικών full-frame mirrorless φωτογραφικών μηχανών.

Αν και έχουμε δει πολύ πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες, όπως στην περίπτωση του φιλμ Unsane του σκηνοθέτη Steven Soderbergh (Sex, Lies, and Videotape, Erin Brockovich, Ocean's Eleven κ.ά) που χρησιμοποίησε iPhone για τα γυρίσματα, το εγχείρημα της Sony Pictures φαντάζει επίσης εντυπωσιακό. Σε ανακοίνωση της η Sony έκανε γνωστό ότι για τα γυρίσματα χρησιμοποιήθηκε η A7S II, μία κάμερα που στοιχίζει το πολύ $2000.

"Η ικανότητα της μικρότερης φωτογραφικής μηχανής να «βλέπει» όμορφα υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η τεχνολογία φωτισμού LED και οι φιλικές προς το περιβάλλον μέθοδοι που χρησιμοποιήσαμε για την κατασκευή του σετ, έκαναν όλη αυτή την παραγωγή μια μελέτη περίπτωσης για το πως μπορεί να είναι αποτελεσματική ενώ παράλληλα περιγράφεται μία σπουδαία ιστορία που δείχνει φανταστική», δήλωσε ο παραγωγός Glenn S. Gainor.

Στο σώμα της κάμερας της Sony με τον αισθητήρα πλήρους καρέ χωρίς καθρέπτη (το μέγεθος του αισθητήρα είναι ίδιο με το μέγεθος του παραδοσιακού φιλμ 35mm, δηλαδή 36 x 24mm) βεβαίως προσαρμόστηκαν οι κορυφαίοι αναμορφικοί φακοί Hawk65 της Vantage, που ξεπερνούν κατά πολλές φορές το κόστος της ίδιας της κάμερας. Με την βοήθεια των φακών η κανονική εικόνα 16:9 4K «συμπιέζεται» κατά 1,3 φορές σε φορμά ευρείας οθόνης (2,40: 1), για να επιτευχθεί μια περισσότερο κινηματογραφική αίσθηση ενώ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται το μεγαλύτερο μέρος –και οι δυνατότητες – του αισθητήρα.

Και ενώ η A7S II είναι εξαιρετικά οικονομική για τα μέτρα και τα σταθμά του Χόλυγουντ, μπορεί να κάνει πράγματα που ορισμένα πολύ ακριβότερα μοντέλα των RED, Arri και Panavision δεν είναι σε θέση να προσφέρουν. Ο αισθητήρας full-frame καταρχήν έχει πολύ «ρηχό» βάθος πεδίου, και φημίζεται για τη δυνατότητα του να αποδίδει εξαιρετικά σε περιπτώσεις που το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα φωτισμού και σε πολύ υψηλές ρυθμίσεις ISO. Η κάμερα ανακοινώθηκε το 2015, και σε αντίθεση με ορισμένα μοντέλα όπως την Z7 της Nikon και την EOS R της Canon, η mirrorless ψηφιακή φωτογραφική μηχανή της Sony περιορίζεται σε λήψη video 8-bit. Δεν είναι δηλαδή χωρίς μειονεκτήματα ή περιορισμούς. Επιπλέον, πολλές φωτογραφικές μηχανές του είδους της Sony έχουν το γνωστό πρόβλημα του κυλιόμενου κλείστρου (rolling shutter) με το φαινόμενο που είναι γνωστό ως «jello effect» (εμφανίζονται παραμορφώσεις ή αλλοιώσεις με συγκεκριμένη συχνότητα όταν η φωτογραφική μηχανή κινείται με ταχύτητα ή όταν αντικείμενα περνούν μπροστά από το φακό έχοντας υψηλή ταχύτητα). Παρά τους περιορισμούς, και όπως αποδεικνύεται και από το εγχείρημα, μπορούν να επιτευχθούν υψηλής ποιότητας αποτελέσματα πάντως.

«Υπάρχουν αναμφισβήτητα περιορισμοί που θα πρέπει να γνωρίζετε, αλλά η εικόνα είναι θεαματική», δήλωσε ο διευθυντής φωτογραφίας Lennert Hillege. «Δεν είναι αυτό που θα περίμενε κάποιος από τα 8-bit. Αν… διατηρήσεις ορισμένους κανόνες σχετικά με την έκθεση και το χρώμα, μπορείς να τραβήξεις πραγματικά όμορφες, μνημειώδεις εικόνες μαζί της».

Λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους και της φορητότητας των φωτογραφικών μηχανών, οι παραγωγοί είχαν έτοιμες πολλαπλές εκδόσεις της κάμερας, και καθεμία εφοδιαζόταν με διαφορετικό φακό Hawk65  (40mm, 60mm και 95mm). "Είχαμε τέσσερις ή πέντε κάμερες έτοιμες ανά πάσα στιγμή, οπότε ήμασταν σε θέση να τις σηκώνουμε και να συνεχίζουμε", δήλωσε ο Glenn S. Gainor. "Δεν χρειαζόταν να περιμένουμε για να γίνουν αλλαγές φακών. Πιστεύω ότι ο αισθητήρας full-frame είναι εκεί που κατευθύνεται ο κλάδος μας. Λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τη σημασία των φακών, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι αυτό είναι το μέλλον του κινηματογράφου» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στην ταινία, «The Possession of Hannah Grace» μπορεί στην πρεμιέρα να μην τα πήγε και τόσο καλά αποφέροντας έσοδα 6,4 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο Σαββατοκύριακο, ωστόσο το κόστος παραγωγής, εν μέρει και στη χρήση των φωτογραφικών μηχανών της Sony, δεν ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια δολάρια. Λογικά, θα αποφέρει αρκετά περισσότερα από $10 εκατομμύρια σε έσοδα.

Engadget

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 2