Σύμφωνα με μία αναφορά της ιστοσελίδας Digitimes που επικαλείται ασφαλείς «πηγές που προέρχονται από την βιομηχανία» και το Tom’s Hardware, αναμένεται τη νέα χρονιά να συνεχιστεί η πτωτική πορεία των τιμών στις μνήμες NAND flash.

Ήδη οι τιμές γνώρισαν σχεδόν πτώση 50% φέτος και κάποιες αναφορές κάνουν λόγο για σημαντική πτώση στις τιμές των SSDs από το 2019 που θα φτάσουν έως και στα $0,08 ανά GB. Σύμφωνα με το άρθρο του Digitimes, η συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των τιμών οφείλεται κατά πρώτο λόγο στην αύξηση της παραγωγής από τους κατασκευαστές SSDs με στόχο την αύξηση στη κερδοφορία τους καθώς και στην χρήση της νέας τεχνολογίας 96-layer NAND flash memory. Χάρη στη συγκεκριμένη τεχνολογία, οι κατασκευαστές μπορούν να προσφέρουν αυξημένης «πυκνότητας» SSDs που επιπλέον μπορούν να είναι και οικονομικότερα. 

O Simon Chen, Πρόεδρος της εταιρείας ADATA, που προσφέρει αρθρώματα μνήμης DRAM όσο και διάφορα μοντέλα SSD δήλωσε ότι οι κατασκευαστές μνήμης NAND flash αυξάνουν ολοένα και περισσότερο την παραγωγή στις εγκαταστάσεις τους και πως τα προϊόντα που βασίζονται στη τεχνολογία μνήμης NAND flash θα πωλούνται φθηνότερα τη νέα χρόνια.

Πολλοί κατασκευαστές flash storage πρόκειται να ξεκινήσουν την παραγωγή 96-layer 3D NAND SSDs μέσα στο πρώτο μισό του 2019. Οι περισσότεροι αναμένεται να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις για την κατασκευή 50 χιλιάδων με 100 χιλιάδων chips τεχνολογίας 96-layer 3D NAND flash τον μήνα, όταν η Κινέζικη εταιρεία Yangtze Memory Technology αναμένεται να φτάσει την παραγωγή της στα 150 χιλιάδες chips επίσης σε μηνιαία βάση.

Την πτώση πάντως στις τιμές των προϊόντων NAND flash δεν πρόκειται να την δούμε και στα προϊόντα DRAM, αφού οι τρεις κυρίαρχοι κατασκευαστές Samsung, SK Hynix και Micron δεν πρόκειται να αυξήσουν αισθητά τη παραγωγή τους τη νέα χρονιά, παρόλο που «παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση για μνήμη DRAM στις κονσόλες, και υπολογιστές gaming, στα κέντρα δεδομένων ή στην αυτοκινητοβιομηχανία» δήλωσε ο Simon Chen της ADATA. Τον Σεπτέμβριο πάντως είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι η Samsung πρόκειται να κρατήσει την παραγωγή μνήμης DRAM σταθερή (ή και να την περιορίσει) μέσα στο 2019 σε μία προσπάθεια να διατηρήσει τις τιμές τους σε υψηλό επίπεδο. 

Tom’s Hardware

  • Like 2