Ανακοινώθηκαν οι προδιαγραφές για την αναβάθμιση του ePUB, του πιο διαδεδομένου αρχείου σήμερα για τη διμιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων. Το EPUB3 θα υποστηρίζει HTML5, CSS3 και Javascript φέρνοντας στο ηλεκτρονικό βιβλίο την ενσωμάτωση βίντεο, ήχου, κίνησης και διαδραστικότητας, αλλά και βελτιώσεις στην διάταξη της σελίδας και την προσβασιμότητα για άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς και περιεχόμενο σε πολύ περισσότερες γλώσσες.

 

Το ePUB είναι ένα ανοιχτό πρότυπο και μπορεί, χωρίς μετατροπές, να τρέχει σε όλες τις πλατφόρμες κινητών, tablet PC και υπολογιστών. Η επόμενη γενιά του, το EPUB3, σκοπεύει να κάνει περιττή τη δημιουργία βιβλίων-εφαρμογών, που έπρεπε να ξαναδημιουργηθούν για κάθε λειτουργικό σύστημα. Με το EPUB3 αγοράζοντας μια φορά το βιβλίο θα μπορούμε να το διαβάζουμε στη συσκευή της επιλογής μας, διατηρώντας όμως τα πλούσια χαρακτηριστικά που ως τώρα περιορίζονταν στα βιβλία-εφαρμογές.

 

Οι προδιαγραφές του EPUB3 που ανακοινώθηκαν βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να οριστικοποιηθούν το Μάιο.

 

Δείτε ένα πειραματικό βιβλίο που βασίζεται στο πρότυπο EPUB3. Τρέχει με την εφαρμογή iBooks σε iPad.

 

Video Video: epub 3

Link.png Site: International Digital Publishing Forum