Μετά από πολλές διαμάχες στο εσωτερικό του, ο Ιάπωνας γίγαντας της τεχνολογίας αποφάσισε επίσημα να διασπαστεί σε δύο μικρότερες εταιρείες, αναδιαμορφώνοντας το αρχικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα διαχωριζόταν σε τρεις εταιρείες.

Οι δύο ανεξάρτητες εταιρείες, οι οποίες θα είναι και οι δύο εισηγμένες στο χρηματιστήριο θα είναι οι: Infrastructure Service Co., που θα καλύπτει τους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, τις μπαταρίες και άλλους τομείς και Device Co., η οποία θα καλύπτει τις ψηφιακές συσκευές, τους ημιαγωγούς και την αποθήκευση δεδομένων.

Η εμβληματική Ιαπωνική εταιρεία βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση τα τελευταία χρόνια μετά από μια σειρά σκανδάλων και ζητημάτων κακοδιαχείρισης. Η είσοδος της εταιρείας στην πυρηνική ενέργεια για παράδειγμα, ανάγκασε την εταιρεία να πουλήσει την ιδιαίτερα επικερδή επιχείρηση κατασκευής ημιαγωγών της (η εταιρεία αιμορραγούσε για πολύ καιρό οικονομικά εξαιτίας κάποιων καταστροφικών επενδύσεων της σε Αμερικανικά πυρηνικά εργοστάσια ενώ απασχόλησε και τις ελεγκτικές αρχές και το χρηματιστήριο του Τόκιο λόγω μίας “ατασθαλίας” $1,2 δισεκατομμυρίων που ανακαλύφθηκε στις οικονομικές αναφορές της πριν από λίγα χρόνια). Να αναφέρουμε ότι στα μέσα του 2020 αποχώρησε πλήρως από την αγορά των φορητών υπολογιστών επίσης.

«Μετά από περαιτέρω διαβουλεύσεις με βασικούς ενδιαφερόμενους και την ολοκλήρωση μίας πρόσθετης ανάλυσης, αποφασίσαμε ότι ο διαχωρισμός της Toshiba σε δύο αυτόνομες εταιρείες και η εκποίηση ορισμένων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων της είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της εταιρείας μας και των μετόχων, των πελατών, των επιχειρηματικών εταίρων και των εργαζομένων της» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Toshiba, Satoshi Tsunakawa.

«Το νέο σχέδιο στρατηγικής αναδιοργάνωσης δημιουργεί δύο ξεχωριστές εταιρείες που είναι σε καλή θέση να επωφεληθούν από τα μοναδικά και ισχυρά τους σημεία και τους επιχειρηματικούς τους κύκλους» συνέχισε ο κ. Tsunakawa.

«Θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε αυτά τα οφέλη παρέχοντας παράλληλα μια σαφέστερη διαδρομή προς την ολοκλήρωση, μειώνοντας τα κόστη, διατηρώντας το καθεστώς αφορολόγητου και τηρώντας το δηλωμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση την διάσπαση μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2023».

Οι επενδυτές χαιρέτησαν και ενέκριναν τα νέα, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρειών που με τις θέσεις και τη στάση τους ήθελαν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Toshiba. Η 3D Investment Partners, η οποία κατέχει μερίδιο 7,6% στην εταιρείας, ήταν από εκείνες που πίεζαν για τη διάσπαση της σε τρεις εταιρείες για να απαιτηθεί πλειοψηφία δύο τρίτων. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η Toshiba σχεδιάζει να επιστρέψει ¥300 δισεκατομμύρια (περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια) στους μετόχους ως μέρος του σχεδίου. Η εταιρεία θα πουλήσει επίσης το 55% της επιχείρησής της στα κλιματιστικά σε έναν Αμερικανικό όμιλο έναντι περίπου ¥100 δισεκατομμυρίων (περίπου $870 εκατομμύρια).

  • Like 1