Τα περισσότερα fitness trackers καταγράφουν με ακρίβεια τους σφυγμούς, όχι όμως και τις θερμίδες που “καίει” ο χρήστης τους όταν αθλείται. Αυτό έδειξε έρευνα επιστημόνων του Stanford, οι οποίο εξέτασαν τις επιδόσεις επτά συσκευών – των Apple Watch, Fitbit Surge, Basis Peak, Microsoft Band, PulseOn MIP Alpha 2 και Samsung Gear S2.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε όσες από τις παραπάνω συσκευές μετρούν θερμίδες καθώς κανείς γυμνάζεται, βρέθηκε απόκλιση τουλάχιστον 20% ανάμεσα στις μετρήσεις τους και την πραγματική κατανάλωση. Μάλιστα, στην περίπτωση του fitness tracker της PulseOn, το “χάσμα” είναι ακόμη μεγαλύτερο.

 

Έτσι, οι επιστήμονες προειδοποιούν τους καταναλωτές να μην βασίζουν στα δεδομένα των γκάτζετ τη διατροφή τους. Επίσης, καλούν τις εταιρείες να δώσουν στοιχεία για το πώς τα προϊόντα τους υπολογίζουν τις καταναλισκόμενες θερμίδες.

 

Η έρευνα βασίσθηκε σε 60 εθελοντές, οι οποίοι περπατούσαν, έτρεχαν και έκαναν ποδήλατο φορώντας τα fitness tracker. Στον αντίποδα, βρήκε πως τα γκάτζετ του είδους μετρούν αξιόπιστα τους καρδιακούς παλμούς – και μάλιστα, με το ποσοστό σφάλματος να μην ξεπερνά το 5% σε όλες εκτός από το Samsung Gear S2, στο οποίο υπολογίσθηκε σε 6,8%.

 

Link.png Site: BBC