Η EssilorLuxottica, παγκόσμιος ηγέτης στους οφθαλμικούς φακούς, σκελετούς και γυαλιά ηλίου, προβλέπει ότι τα smartphones ενδέχεται να εξαφανιστούν σύντομα, αντικαθιστώμενα από έξυπνα γυαλιά με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη στο Bloomberg, ο Chairman και CEO της EssilorLuxottica, Francesco Milleri, προκάλεσε αίσθηση όταν δήλωσε ότι τα smartphones ενδέχεται να ξεπεραστούν σύντομα. Ο Milleri προέβλεψε ότι στο "εγγύς μέλλον εκατοντάδες εκατομμύρια έξυπνα γυαλιά θα διασυνδέονται μεταξύ τους και με τους ανθρώπους που τα φορούν, δημιουργώντας τεράστιες κοινότητες."

Η EssilorLuxottica, που αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Meta στο διευρυνόμενο χαρτοφυλάκιο έξυπνων γυαλιών της, φαίνεται να πιστεύει έντονα στο μέλλον αυτής της τεχνολογίας. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, φαίνεται να υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ αυτών των φιλοδοξιών και της πραγματικής ζήτησης αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Ο Milleri σημείωσε επίσης ότι η EssilorLuxottica αυξάνει την παραγωγική της ικανότητα για έξυπνα γυαλιά σε 10 εκατομμύρια μονάδες ετησίως έως το τέλος του 2026, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της Meta και να ενισχύσει την ικανότητα για άλλα έξυπνα γυαλιά, συμπεριλαμβανομένων των δικών της Nuance Audio γυαλιών που ενσωματώνουν τεχνολογία ακουστικών βαρηκοΐας.

Παρά τις φιλόδοξες δηλώσεις, τα στοιχεία της αγοράς παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με αναλυτές, η συνολική αγορά για έξυπνα γυαλιά αναμένεται να φτάσει τα 60 εκατομμύρια μονάδες έως το 2035, ένας αριθμός σημαντικά μικρότερος σε σύγκριση με τις παγκόσμιες πωλήσεις smartphones, όπου μόνο η Apple διέθεσε 232 εκατομμύρια iPhones το 2024.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες συσκευές δεν θα γίνουν τελικά το κυρίαρχο καθημερινό τεχνολογικό μέσο. Ωστόσο, δεδομένων της τάσης ζήτησης, μια τέτοια αλλαγή παραδείγματος δεν είναι πιθανό να συμβεί σύντομα.

Στον τομέα των έξυπνων γυαλιών, η Meta φαίνεται να ηγείται αυτή τη στιγμή. Στις αρχές Οκτωβρίου, η εταιρεία ανάγκασε την Apple να σταματήσει όλες τις εργασίες σε μια high-end έκδοση του Vision Pro headset, ώστε να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη έξυπνων γυαλιών με τεχνητή νοημοσύνη.

Η Meta παρουσίασε πρόσφατα τα νέα Ray-Ban Display έξυπνα γυαλιά, τα οποία διαθέτουν ενσωματωμένη οθόνη αρκετά μεγάλη για ανάγνωση κειμένου, παρακολούθηση μικρών βίντεο, προβολή οδηγιών και ζωντανές μεταφράσεις. Η οθόνη προσφέρει 42 pixels ανά μοίρα (ppd), παρέχοντας υψηλότερη ανάλυση από οποιαδήποτε άλλη καταναλωτική VR συσκευή της Meta.

Με waveguide που παρέχει φωτεινότητα έως 5.000 nits, η Meta ισχυρίζεται ότι τα γυαλιά λειτουργούν καλά τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Το Meta Neural Band λειτουργεί ως διεπαφή ελέγχου για αυτά τα γυαλιά, επιτρέποντας στους χρήστες να πλοηγούνται στις εφαρμογές χρησιμοποιώντας χειρονομίες χεριών μέσω ηλεκτρομυογραφίας (EMG) για τον εντοπισμό σημάτων που αποστέλλονται μεταξύ του εγκεφάλου και του χεριού.

Τα γυαλιά Ray-Ban Display είναι πλέον διαθέσιμα προς αγορά στην τιμή των 799 δολαρίων αλλά μόνο στις ΗΠΑ.

  • Haha 8