Η Western Digital, γνωστό όνομα στον κλάδο της αποθήκευσης δεδομένων, αποφάσισε να διαιρέσει τις δραστηριότητές της σε δύο διαφορετικές οντότητες.

Η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε κατά την πρόσφατη ανακοίνωση των κερδών της εταιρείας. Το κύριο κίνητρο πίσω από αυτή τη στρατηγική κίνηση είναι να ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό της επιχείρησης flash της εταιρείας.

Το 2016, η Western Digital προχώρησε σε μια σημαντική εξαγορά, εξαγοράζοντας την SanDisk, έναν κορυφαίο κατασκευαστή μνήμης flash, έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εξαγορά αυτή θεωρήθηκε ως ένα σημαντικό βήμα προς την εδραίωση της θέσης της στην αγορά μνήμης flash. Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση διάσπασης της εταιρείας ακυρώνει ουσιαστικά αυτή τη συγχώνευση, καθιστώντας το τμήμα flash ανεξάρτητη οντότητα. Η διαδικασία διάσπασης προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό του 2024.

Ο David Goeckeler, διευθύνων σύμβουλος της Western Digital, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην απόφαση, δηλώνοντας ότι τόσο οι επιχειρήσεις σκληρών δίσκων (HDD) όσο και οι επιχειρήσεις flash είναι καλά εξοπλισμένες για να αξιοποιήσουν τη σημαντική δυναμική της αγοράς στον κλάδο της αποθήκευσης δεδομένων. Πρόσθεσε επίσης ότι η απόφαση για το διαχωρισμό των δύο επιχειρήσεων ελήφθη μετά από προσεκτική εξέταση των σημερινών περιορισμών της αγοράς.

Το προηγούμενο τρίμηνο σημειώθηκε σημαντική πτώση στα έσοδα της Western Digital, με μείωση 26% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό οφειλόταν κυρίως στη μείωση των πωλήσεων μνήμης flash και μονάδων δίσκου. Παρά ταύτα, η Western Digital προχώρησε ενεργά στην επέκταση των προσφορών της σε μονάδες δίσκου, εισάγοντας SSDs NVMe για τα Steam Deck και ROG Ally, καθώς και επεκτάσιμες κάρτες αποθήκευσης για τις κονσόλες Xbox Series S / X.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Western Digital βρίσκεται εδώ και καιρό σε συζητήσεις για μια πιθανή συγχώνευση με την Kioxia, έναν δημοφιλή κατασκευαστή μνήμης flash από την Ιαπωνία. Ωστόσο, τα σχέδια αυτά φέρεται να εγκαταλείφθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αφού ένας έμμεσος επενδυτής της Kioxia απέρριψε την προτεινόμενη συμφωνία.