Η Xiaomi αποκάλυψε πρόσφατα τη νέας γενιάς τεχνολογία ψύξης για φορητές συσκευές και κινητά, Loop LiquidCool Technology, η οποία σύμφωνα με την Κινέζικη εταιρεία είναι δύο φορές καλύτερη από την γνωστή τεχνολογία ψύξης που βασίζεται σε θάλαμο ατμών (vapor chamber).

Η εταιρεία λέει πως η τεχνολογία δανείζεται στοιχεία από λύσεις ψύξης και τεχνολογίες που συναντώνται στην αεροδιαστημική τεχνολογία αλλά έχει και αρκετά κοινά στοιχεία με την τεχνολογία με τον θάλαμο ατμών που συναντάται σήμερα σε αρκετές εφαρμογές.

Η τεχνολογία χρησιμοποιεί ένα δακτυλιοειδές σύστημα σωλήνων θερμότητας που αποτελείται από έναν εξατμιστή, έναν συμπυκνωτή, έναν θάλαμο αναπλήρωσης, καθώς και κανάλια-σωληνώσεις αερίου και υγρού.

Wd51zHJbMMakUpcg.jpg

Τοποθετημένος πάνω από τη πηγή της θερμότητας, ο εξατμιστής διαθέτει ένα ψυκτικό μέσο το οποίο (λόγω της θερμότητας) εξατμίζεται (μετατρέπεται σε αέριο) όταν ο επεξεργαστής στο smartphone βρίσκεται υπό μεγάλο φόρτο. Στη συνέχεια, το αέριο κατευθύνεται στον συμπυκνωτή, όπου και συμπυκνώνεται ξανά σε υγρή μορφή. Το υγρό στη συνέχεια συλλέγεται μέσω μικροσκοπικών ινών στο θάλαμο αναπλήρωσης, ο οποίος ξαναγεμίζει τον εξατμιστή, συντελώντας στη δημιουργία ενός αυτοσυντηρούμενου συστήματος. Για να εξασφαλιστεί η μονοκατευθυντική κυκλοφορία έχει εφαρμοστεί μία δομή βαλβίδας τύπου Tesla εντός του θαλάμου αναπλήρωσης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το υγρό θα περάσει από τον εξατμιστή ενώ παράλληλα ανακόπτεται η πορεία του αερίου προς τη λάθος κατεύθυνση.  Χάρη στα παραπάνω -δηλαδή στην μονοκατευθυντική δομή, τον διαχωρισμό αερίου-υγρού και τους χαμηλής θερμικής αντίστασης σωλήνες μεταφοράς αερίων που προσφέρει η βαλβίδα Tesla- αυτός ο ευέλικτος form factor καθιστά εφικτή την προσαρμογή της τεχνολογίας Loop LiquidCool σε οποιονδήποτε εσωτερικό smartphone. Ένας τετράγωνου σχήματος κλειστός βρόγχος για παράδειγμα παρέχει περισσότερο χώρο για την μπαταρία ή τις κάμερες.

ulOK7NEyi264px0P.jpg

Σε σχέση με την παραδοσιακή τεχνολογία vapor chamber, λέει η Κινέζικη εταιρεία, η τεχνολογία Loop LiquidCool έχει διπλάσια ικανότητα ψύξης με αποτέλεσμα να αποτελεί την αποτελεσματικότερη λύση ψύξης για smartphones σήμερα. 

Σε ένα τροποποιημένο Xiaomi MIX 4, το κανονικό σύστημα vapor chamber αντικαταστάθηκε από μία λύση Loop LiquidCool με αποτέλεσμα ο επεξεργαστής να μην ξεπεράσει σε θερμοκρασία τους 47,7°C -gameplay test στο Genshin Impact με max settings και 60 fps. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία ήταν κατά 8,6°C χαμηλότερη από τη θερμοκρασία της συσκευής με την απλή έκδοση του συστήματος ψύξης.

 

  • Like 7
  • Thanks 1