Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υπέδειξε στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να επιτρέψει στην κινεζική ZTE να συνεχίσει τη δραστηριότητά της επί αμερικανικού εδάφους.

Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση της απαγόρευσης των συναλλαγών του κινεζικού «γίγαντα» στις κατασκευές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού με τους Αμερικανούς προμηθευτές του και τη δημόσια καταδίκη της ZTE για «σκανδαλώδη συμπεριφορά».

Σε ένα από τα tweet του, ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε ότι εργάζονται από κοινού με τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping, για να βρεθεί τρόπος να επιστρέψει η ZTE στη δραστηριότητά της στις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή συνιστά στροφή 180 μοιρών για τον Αμερικανό πρόεδρο, που κατηγορεί πάντοτε την Κίνα ότι «κλέβει» αμερικανικές θέσεις εργασίας. Ο Trump σημείωσε ότι στο υπουργείο Εμπορίου δόθηκαν σχετικές οδηγίες «διότι χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας στην Κίνα». Το tweet σχετίζεται με την επίσκεψη του Κινέζου αντιπροέδρου Liu He στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα διμερούς εμπορίου.

Το «μπλόκο» των ΗΠΑ είχε αποτέλεσμα την κατάρρευση των εσόδων της δεύτερης τη τάξει κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, που απασχολεί περίπου 75.000 άτομα. Η εταιρεία δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αναστέλλει όλες τις βασικές δραστηριότητές της και οι μετοχές της σταμάτησαν να διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ τον προηγούμενο μήνα.

Προ του ενδεχομένου καταστροφής της ZTE, ανέλαβαν δράση οι Κινέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Έτσι, σύμφωνα με τις ανώνυμες διαρροές από αμερικανούς αξιωματούχους, στάλθηκε το μήνυμα στην αντιπροσωπεία των ΗΠΑ που διεξάγει διαπραγματεύσεις με τις κινεζικές αρχές, ότι η αναίρεση της απόφασης του υπουργείου Εμπορίου ήταν προϋπόθεση για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Οι μετοχές των προμηθευτών της ZTE έκαναν ράλι μετά το tweet του Trump.

Βloomberg