Συνδυασμός παραγόντων θα μπορούσε να καταστήσει εξαιρετικά ευνοϊκή για τον Μπέζος την κίνηση αυτή

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon, σχεδιάζει να πουλήσει έως και 50 εκατομμύρια μετοχές της Amazon μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου.

Όπως επισημαίνει το CNN, οι μετοχές αυτές θα αντιστοιχούσαν σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια, με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τους αποτίμηση.

Τα σχέδια του Μπέζος να προχωρήσει στην πώληση αυτών των μετοχών συμπεριλήφθηκαν στην ετήσια έκθεση της Amazon, η οποία δημοσιεύτηκε προ ημερών, λόγω του ότι η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγορών επιβάλει τη δημοσιοποίηση τέτοιου είδους κινήσεων. Η είδηση αυτή έρχεται μόλις μία μέρα αφότου η εταιρία ανακοίνωσε ρεκόρ τζίρου στην περίοδο των εορτών, με αποτέλεσμα με το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων στο τέλος της εβδομάδας η μετοχή της Amazon να καταγράφει άνοδο της τάξης του 8% περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 ο Μπέζος αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας που ίδρυσε, όμως εξακολουθεί να εκτελεί χρέη προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Amazon. 

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, ο Μπέζος υιοθέτησε χρηματιστηριακό σχέδιο που προβλέπει τη διάθεση έως και 50 εκατομμυρίων μετοχών που κατέχει στην Amazon, στο διάστημα που θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου του 2025, εφόσον βεβαίως εκπληρώνονται ορισμένες προϋποθέσεις.

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, τώρα θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να προχωρήσει ο Μπέζος σε αυτή την κίνηση. Οι μετοχές της Amazon κατέγραψαν σημαντική πτώση το 2022, λόγω της ευρύτερης μακροοικονομικής αβεβαιότητας που προκάλεσε η πανδημία. Ο νυν διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Άντι Τζάσι, αφότου ανέλαβε καθήκοντα έχει προχωρήσει σε μια σειρά επιθετικών περικοπών των εξόδων, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών γύρων μαζικών απολύσεων, που οδήγησαν στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους. Ορισμένες από αυτές τις απολύσεις συνεχίστηκαν και φέτος.

Παρ' όλα αυτά, η μετοχή της Amazon έχει καταγράψει δυναμική άνοδο στο μεταξύ, με τη χρηματιστηριακή της αποτίμηση να ενισχύεται κατά 90% περίπου, μετά την πτώση στα 84 δολάρια ανά μετοχή, το Δεκέμβριο του 2022.

Εκτός αυτού, η πρόσφατη μετεγκατάσταση του Μπέζος στη Φλόριντα, από την πολιτεία της Ουάσιγκτον, σημαίνει πως ενδεχομένως θα απέφευγε τους φόρους επί των κεφαλαιουχικών κερδών που θα επέβαλε η πολιτεία, μετά την πώληση των μετοχών. Επί του παρόντος, η Φλόριντα δεν επιβάλει αντίστοιχο φόρο. Η πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου είχε μέχρι πρότινος την έδρα του ο ιδρυτής της Amazon, διατήρησε πέρυσι το μέτρο επιβολής φόρου επί των κεφαλαιουχικών κερδών, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Seattle Times.

  • Like 1