Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης του cloud computing στο Μεξικό

H Amazon Web Services (AWS) στο Μεξικό, θυγατρική της Amazon, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προτίθεται να επενδύσει κεφάλαια άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να δημιουργήσει ένα συγκρότημα κέντρων δεδομένων στη χώρα, καθώς καταγράφεται διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες cloud, με ολοένα και περισσότερες εταιρίες να υιοθετούν νέες τεχνολογίες.

Το συγκρότημα πρόκειται να κατασκευαστεί στη μεξικανική επαρχία Κουερετάρο, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters o Ρούμπεν Mουχάρτεγκι, επικεφαλής της AWS στο Μεξικό, συμπληρώνοντας ότι η επένδυση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Όπως ανέφερε ο Μουχάρτεγκι, η εταιρία εργάζεται πάνω σε αυτό το σχέδιο εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια.

Ήδη η AWS παρέχει υπηρεσίες σε πελάτες όπως ο μεξικανικός όμιλος διαχείρισης κινηματογράφων Cinepolis, το χρηματιστήριο BIVA, η αεροπορική εταιρία Aeromexico καθώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το cloud computing βοηθάει τις εταιρίες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως αποθήκευση δεδομένων και βάσεις δεδομένων μέσω του διαδικτύου, τερματίζοντας την ανάγκη να κατέχουν και να συντηρούν παραδοσιακά κέντρα δεδομένων και διακομιστές. Οι εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν τις δαπάνες τους κατά 20% περίπου όταν προσφεύγουν στην AWS, δήλωσε ο Μουχάρτεγκι, παραθέτοντας στοιχεία σχετικής έρευνας.

Η Amazon έχει επενδύσει περισσότερα από 52 δισεκατομμύρια πέσος (3,04 δισεκατομμύρια δολάρια) στο Μεξικό αφότου άρχισε να δραστηριοποιείται στη χώρα, το 2015.

Η νέα επένδυση έρχεται ενώ καταγράφονται ισχυρές τάσεις επαναπατρισμού επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από την Ασία σε περιοχές κοντύτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον απόηχο τον ζητημάτων που προέκυψαν στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας.

Η μεξικανική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να προσελκύσει ξένες εταιρίες ώστε να επενδύσουν στη χώρα, παρέχοντας κίνητρα όπως αυτό που ανακοινώθηκε πέρυσι και προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις στις εταιρίες που θα επιλέξουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο Μεξικό.

Ο Μουχάρτεγκι δεν θέλησε να σχολιάσει το κατά πόσο η Amazon είχε το όποιο οικονομικό όφελος προκειμένου να αποφασίσει αυτή την επένδυση, όμως επισήμανε ότι η εταιρία έχει στενή και αποδοτική συνεργασία με την κυβέρνηση και ότι οι εταιρίες που επιλέγουν να μετεγκατασταθούν στο Μεξικό συγκαταλέγονται μεταξύ των μελλοντικών υποψήφιων πελατών.

Υπενθυμίζεται ότι η Tesla ανακοίνωσε πέρυσι ότι προτίθεται να κατασκευάσει νέο εργοστάσιο στο Μεξικό. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν την έγκριση 153 εκατομμυρίων δολαρίων σε φορολογικά κίνητρα για την Tesla, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να υπερβεί τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.