Η Amazon κατέληξε σε μια σημαντική συμφωνία με την Anthropic, μια startup που ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη και είναι γνωστή για το chatbot, Claude.

Οι ιδρυτές της Anthropic εργάστηκαν προηγουμένως στην OpenAI, έναν άλλο σημαντικό παίκτη στην τεχνολογία τηw δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης και στα έξυπνα chatbots. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Amazon θα επενδύσει έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην Anthropic με την πάροδο του χρόνου. Το ποσό είναι σίγουρα μικρότερα από τα αναφερόμενα 13 δισεκατομμύρια δολάρια που φέρεται να έχει επενδύσει η Microsoft στην OpenAI μέχρι σήμερα, αλλά δεν παύει να αποτυπώνει τη διάθεση της Amazon να καταλάβει ηγετική θέση στον ταχέως εξελισσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Συγκεκριμένα, η Amazon θα αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή στην Anthropic μέσω αυτής της επένδυσης, ενώ συμφώνησε να ενσωματώσει την τεχνολογία AI της Anthropic σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες της. Σε αυτές περιλαμβάνεται η πλατφόρμα Bedrock της Amazon για τη δημιουργία εφαρμογών AI, ενώ η Anthropic θα αξιοποιήσει τα custom AI chips της Amazon για την ανάπτυξη, εκπαίδευση και λειτουργία των μελλοντικών μοντέλων AI της. Η Anthropic έχει επίσης δεσμευτεί να χρησιμοποιεί τα Amazon Web Services ως κύριο πάροχο υποδομών cloud. 

Σύμφωνα με το πλάνο, αρχικά η Amazon θα επενδύσει 1,25 δισ. δολάρια, με δυνατότητα αύξησης του συνολικού ποσού σε 4 δισ. δολάρια με την πάροδο του χρόνου. Εάν επενδυθούν και τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, η επένδυση της Amazon θα είναι η μεγαλύτερη που σχετίζεται με τα AWS, την κορυφαία πρόταση στην αγορά του cloud

Η Anthropic ισχυρίζεται ότι το Claude και τα σχετικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι ασφαλέστερα και πιο αξιόπιστα από τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες, όπως το ChatGPT της OpenAI. Αυτό συμβαίνει επειδή οι απαντήσεις του Claude καθοδηγούνται από ένα καθορισμένο σύνολο αρχών, επιτρέποντάς του να αναθεωρεί τις δικές του απαντήσεις χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη. Το Claude μπορεί επίσης να χειριστεί μεγαλύτερες προτροπές (ερωτήματα χρηστών), γεγονός που το καθιστά χρήσιμο για την επεξεργασία μακροσκελών επιχειρηματικών και νομικών εγγράφων.  

Η Google επένδυσε προηγουμένως 300 εκατομμύρια δολάρια στην Anthropic, αποκτώντας μερίδιο 10%  στην εταιρεία. Παρά τη νέα συνεργασία με την Amazon, η Anthropic εξακολουθεί να σχεδιάζει να διαθέσει την τεχνολογία της μέσω του Google Cloud, γεγονός που καταδεικνύει τη στρατηγική της Anthropic να συνεργάζεται με πολλές κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την εμβέλεια των υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης που παρέχει.