Η Amazon πέτυχε μια πρώτη νίκη επί της SpaceX παίρνοντας το χρίσμα για το περίφημο Project Kuiper με προσφορά 10 δισ. δολαρίων.

Την Amazon βρήκε νικήτρια ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε για την εκτόξευση περισσότερων από 3.000 ευρυζωνικούς δορυφόρους-αναμεταδότες. Η εταιρεία του Jeff Bezos επικράτησε της SpaceX του Elon Musk με προσφορά που ξεπέρασε τα 10 δισ. δολάρια, παίρνοντας την ομόφωνη με ψήφους 5-0 έγκριση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC).

Το Project Kuiper ανακοινώθηκε στα μέσα του 2019 και αναμένεται να προσφέρει υποστηρικτικές λύσεις στους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας, επεκτείνοντας την κάλυψη των LTE και 5G δικτύων σε απρόσιτες για την ώρα περιοχές. Σύμφωνα με τα πλάνα της FCC, οι μισοί δορυφόροι θα πρέπει να έχουν εκτοξευτεί μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, ενώ οι άλλοι μισοί σε εννιά χρόνια από σήμερα -με την ευθύνη να βαραίνει την Amazon. Η προσφορά της τελευταίας πάντως, προβλέπει την εκτόξευση των δορυφόρων σε πέντε φάσεις με την υπηρεσία να ξεκινά τη λειτουργία της μόλις ο αριθμός τους φτάσει τους 578.

Έρχεται δε να ανταγωνιστεί τα Starlink της SpaceX και OneWeb (στηρίζεται από τη βρετανική κυβέρνηση) τα οποία αριθμούν ήδη 540 και 74 δορυφόρους αντίστοιχα. Πρόθεση της SpaceX σχετικά με το πρώτο μάλιστα, είναι να φτάσει τους 12.000 δορυφόρους.