Η Amazon αναφέρει ότι τα κέντρα διανομής της χρησιμοποιούν πλέον πάνω από 750.000 ρομπότ, τα περισσότερα από τα οποία είναι ρομποτικά χέρια ή τροχοφόρες μηχανές σχεδιασμένες για επαναλαμβανόμενες εργασίες, ώστε να απελευθερώνουν τους εργαζομένους για άλλα καθήκοντα.

Ωστόσο, η πιο πρόσφατη ανάπτυξη ρομπότ από την Amazon ίσως προκαλεί σε ορισμένους εργαζομένους κάποια ανησυχία, καθώς αυτή η συσκευή μοιάζει και κινείται περισσότερο σαν αυτούς.

Το ρομπότ Digit, ικανό να μετακινείται μεταξύ τοποθεσιών ενώ συγκρατεί και χειρίζεται πακέτα, βρίσκεται υπό δοκιμή στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης ρομποτικής της Amazon νότια του Σιάτλ. Αρχικά σχεδιάστηκε ως ρομπότ παράδοσης, αλλά έχει πλέον βελτιωθεί ώστε να είναι πιο κινητό και ευέλικτο, με επενδύσεις και στήριξη από την ίδια την Amazon.

Η Amazon αναφέρει ότι αρχικά θα χρησιμοποιήσει το Digit για να βοηθήσει τους εργαζομένους με την επαναλαμβανόμενη εργασία της συλλογής και μετακίνησης άδειων κιβωτίων, καθώς το μέγεθος και σχήμα του ταιριάζουν σε κτίρια σχεδιασμένα για ανθρώπους. Η εταιρεία πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσει το Digit σε συνεργασία με τους εργαζομένους της.

Επιπλέον, η Amazon αναπτύσσει ένα αυτοματοποιημένο ρομποτικό σύστημα με την ονομασία Sequoia σε μία από τις αποθήκες της στο Τέξας. Το συγκεκριμένο ρομπότ, το οποίο κινείται πάνω σε τροχούς, είναι σε θέση να εντοπίζει και να αποθηκεύει αποθέματα έως και 75% ταχύτερα σε σύγκριση με τους ανθρώπους. Αυτό βοηθά στη μείωση του χρόνου επεξεργασίας των παραγγελιών έως και 25%, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, με τον τελικό καταναλωτή «να λαμβάνει πιο γρήγορα τις παραγγελίες του».

Ενώ πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η Amazon ονειρεύεται την ημέρα που θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται ολόκληρη την αποθήκη της χρησιμοποιώντας ρομπότ, η εταιρεία επιμένει ότι θέλει τα μηχανήματά της να έχουν συνεργατικό χαρακτήρα και να υποστηρίζουν τους εργαζόμενους, με την προσέγγιση αυτή να έχει κεντρικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει και αναπτύσσει συστήματα όπως τη Sequoia και το Digit.

«Τα τελευταία 10 χρόνια, έχουμε αναπτύξει εκατοντάδες χιλιάδες συστήματα ρομποτικής, ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας εντός των επιχειρήσεών μας», δήλωσε η Amazon, προσθέτοντας: «Εξοπλίζοντας τους υπαλλήλους μας με νέα τεχνολογία και εκπαιδεύοντάς τους για να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, δημιουργούμε μονοπάτια καριέρας αλλά και νέους συναρπαστικούς τρόπους για να συνεισφέρουν οι άνθρωποι εδώ στην Amazon».

  • Like 2