Το σύστημα μπορεί να χειριστεί περισσότερα από 2000 αντικείμενα.

Όταν οι περισσότεροι από εμάς σηκώνουμε ένα αντικείμενο, δεν χρειάζεται να σκεφτούμε πώς να το προσανατολίσουμε στο χέρι μας. Είναι κάτι που μας έρχεται φυσικά καθώς μαθαίνουμε για πολλά συνεχόμενα χρόνια να διαχειριζόμαστε διαφόρου μεγέθους αντικείμενα. Αυτή η φυσική εξέλιξη είναι κάτι που επιτρέπει ακόμη και στα μικρά παιδιά να είναι πιο επιδέξια με τα χέρια τους ακόμη και από τα πιο προηγμένα ρομπότ που είναι διαθέσιμα σήμερα.

Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα. Μια ομάδα επιστημόνων από το Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT ανέπτυξε ένα σύστημα που μια μέρα θα μπορούσε να δώσει στα ρομπότ το ίδιο επίπεδο επιδεξιότητας. Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο AI, δημιούργησαν ένα ανθρωπόμορφο χέρι που μπορεί να χειριστεί περισσότερα από 2000 αντικείμενα. Επιπλέον, το σύστημα δεν χρειαζόταν να γνωρίζει τι επρόκειτο να σηκώσει για να βρει έναν τρόπο να το μετακινήσει στο χέρι του.

Το σύστημα δεν είναι ακόμη έτοιμο για χρήση στον πραγματικό κόσμο. Για να ξεκινήσει, η ομάδα πρέπει να το μεταφέρει σε ένα πραγματικό ρομπότ. Αυτό βέβαια μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο εμπόδιο όσο κάποιοι νομίζουν. Στην αρχή της χρονιάς, είδαμε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Zhejiang και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου να μεταφέρουν με επιτυχία μια προσέγγιση ενίσχυσης της τεχνητής νοημοσύνης στον ρομπότ σκύλο τους Jueying. Το σύστημα επέτρεψε στο ρομπότ να μάθει πώς να περπατά και να σηκώνεται στα πόδια του μετά από πτώσεις μόνο του.

Πάντως, όπως έχουν τώρα τα πράγματα, το σύστημα δεν είναι τέλειο. Αν και μπορεί να προσανατολίσει στο χέρι του πολλά μικρά αντικείμενα όπως μπάλες του τένις ή διάφορα φρούτα με ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 100%, άλλα αντικείμενα όπως εργαλεία, κατσαβίδια και ψαλίδια αποτελούν ακόμη πρόκληση. Όταν πρόκειται για τέτοιους τύπους αντικειμένων, το ποσοστό επιτυχίας έπεφτε κοντά στο 30%. Ωστόσο, οι δυνατότητες του συστήματος είναι τεράστιες. Θα μπορούσε μια μέρα να κάνει τα ρομπότ καλύτερα στο χειρισμό εργαλείων και να τα κάνει πολύ πιο αποτελεσματικά σε εργασίες όπως στο να συσκευάζουν κουτιά.

  • Like 3