Η διακίνηση deep fake πορνογραφικών εικόνων ανήλικων μαθητριών σε ένα σχολείο ανέδειξαν ένα σημαντικό κενό στη νομοθεσία που πρόκειται από ότι φαίνεται να κλείσει σύντομα.

Οι νομοθέτες πλέον, μετά από την εμφάνιση και τη διακίνηση των ψεύτικων εικόνων, αναγκάζονται πλέον να θεσπίσουν νέους νόμους που θα τιμωρούν αυστηρά τους δημιουργούς των εικόνων (ή και των βίντεο). Η διακίνηση του ψεύτικου υλικού τεχνητής νοημοσύνης πραγματοποιήθηκες στο Γυμνάσιο Issaquah στα περίχωρα του Seatle στην πολιτεία της Washington, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας μαθητής, αφού πρώτα προχώρησε σε λήψη φωτογραφιών των συμμαθητριών του, χρησιμοποίησε τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης για να τις «ξεγυμνώσει».

Η ιστοσελίδα 404Media απέκτησε πρόσβαση στην Αστυνομική αναφορά και επιβεβαίωσε ότι ο μαθητής χρησιμοποίησε διαδικτυακές εφαρμογές (web-based apps) που έχουν αναπτυχθεί για να «ξεντύνουν» και να «ξεγυμνώνουν» άτομα με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην έκθεση της αστυνομίας αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένες διαδικτυακές εφαρμογές δεν χρειάζονται παρά μόνο μία εικόνα για να δημιουργήσουν τη ρεαλιστική εικόνα ενός γυμνού ατόμου. Επιπλέον, στην έκθεση επισημαίνεται ότι το σχολείο δεν ενημέρωσε αμέσως τις αρχές για τις εικόνες που κυκλοφορούσαν και ότι ειδοποιήθηκαν από τρεις γονείς ξεχωριστά. Επιπλέον, ένας αξιωματικός δήλωσε μεγάλη έκπληξη που το σχολείο δεν επικοινώνησε με την αστυνομία σχετικά με τις εικόνες, καθώς χαρακτηρίζονται ως ξεκάθαρη περίπτωση «σεξουαλικής κακοποίησης» και οι διευθυντές του σχολείου θα έπρεπε υποχρεωτικά να είχαν καταγγείλει το περιστατικό.

deepfake-n1.png

Η αστυνομία πήγε την υπόθεση στον τοπικό εισαγγελέα με σκοπό να απαγγείλει κατηγορίες στον μαθητή που παραδέχτηκε ότι δημιούργησε τις εικόνες για «παρενόχληση στον κυβερνοχώρο». Ο εισαγγελέας παραδόξως αποφάσισε να μην απαγγείλει κατηγορίες στον μαθητή, κάτι που βεβαίως σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Τώρα, οι νομοθέτες της πολιτείας της Washington συζητούν αν θα καταστήσουν ή όχι παράνομη την κοινοποίηση deep fake πορνογραφικών εικόνων.

Το νομοσχέδιο προωθείται αυτές τις ημέρες στο νομοθετικό σώμα της Washington με διακομματική υποστήριξη και θα συστήσει ένα νέο ποινικό αδίκημα με την ονομασία «διακίνηση κατασκευασμένων προσωπικών εικόνων», το οποίο θα επιτρέψει στα θύματα των deep fake πορνογραφικών εικόνων να υποβάλλουν αγωγές κατά των δημιουργών τους.

  • Confused 1