Ο Aravind Srinivas, διευθύνων σύμβουλος της φιλόδοξης νεοφυούς εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Perplexity, παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό όραμα για το μέλλον της εργασίας. Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξή του στο podcast "Decoder" του The Verge, η εργασία ενός recruiter διάρκειας μιας εβδομάδας μπορεί να συμπυκνωθεί σε μία μόνο εντολή προς την τεχνητή νοημοσύνη.
Η εταιρεία του Srinivas βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός νέου τεχνολογικού αγώνα για τη δημιουργία ενός πραγματικού AI agent - μιας ψηφιακής οντότητας ικανής να εκτελεί πολύπλοκες εργασίες από την αρχή μέχρι το τέλος. Το πρώτο βήμα αυτής της επανάστασης είναι η δημιουργία του Comet, ενός browser με τεχνητή νοημοσύνη.
"Ένας AI agent μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε ροή εργασίας από την αρχή έως το τέλος, από την οδηγία μέχρι την πραγματική ολοκλήρωση της εργασίας", εξηγεί ο Srinivas. Περιγράφει λεπτομερώς πώς το Comet σχεδιάζεται να απορροφήσει τις βασικές λειτουργίες ενός recruiter, όπως την εύρεση υποψηφίων με συγκεκριμένα προσόντα, τη δημιουργία λιστών επαφών, και την αποστολή εξατομικευμένων μηνυμάτων.
Το ίδιο ισχύει και για τους βοηθούς διευθυντών. Έχοντας ασφαλή πρόσβαση σε εφαρμογές όπως το Gmail και το Google Calendar, ο agent μπορεί να αναλάβει την κουραστική διαδικασία προγραμματισμού συναντήσεων, να παρακολουθεί τις απαντήσεις και να διαχειρίζεται αυτόματα τις συγκρούσεις στο ημερολόγιο.
Αν και το Comet δεν μπορεί ακόμη να εκτελέσει τέλεια αυτές τις πολύπλοκες εργασίες, ο Srinivas είναι αισιόδοξος ότι τα τελευταία εμπόδια θα ξεπεραστούν σύντομα. "Στοιχηματίζω στην πρόοδο των μοντέλων συλλογισμού για να φτάσουμε εκεί", λέει, αναφερόμενος σε επερχόμενα μοντέλα όπως το GPT-5 ή το Claude 4.5.
Το χρονοδιάγραμμά του είναι επιθετικό: "Είμαι αρκετά σίγουρος ότι σε έξι μήνες έως ένα χρόνο από τώρα, θα μπορεί να κάνει ολόκληρη τη διαδικασία". Αυτό υποδηλώνει ότι η αναστάτωση που θα έρθει στο χώρο δεν είναι μια μακρινή αφηρημένη έννοια αλλά μια επικείμενη πραγματικότητα που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει ολόκληρα τμήματα επιχειρήσεων πριν από το τέλος του επόμενου έτους.
Η φιλοδοξία του Srinivas εκτείνεται πολύ πέρα από την κατασκευή ενός καλύτερου προγράμματος περιήγησης. Οραματίζεται ένα μέλλον όπου το εργαλείο εξελίσσεται σε κάτι πολύ πιο αναπόσπαστο για την ψηφιακή μας ζωή. "Αυτή είναι η έκταση στην οποία φιλοδοξούμε να κάνουμε το πρόγραμμα περιήγησης κάτι που να μοιάζει περισσότερο με λειτουργικό σύστημα", εξηγεί.
Τι συμβαίνει όμως με τον εργαζόμενο όταν οι λειτουργίες της εργασίας του συμπυκνώνονται σε μία μόνο εντολή; Ο Srinivas προσφέρει μια αισιόδοξη οπτική, υποστηρίζοντας ότι αυτή η νέα αποδοτικότητα θα απελευθερώσει τον χρόνο και την προσοχή της ανθρωπότητας. Πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε ψυχαγωγία και προσωπική βελτίωση, επιλέγοντας να "χαλαρώνουν και να περιηγούνται στο X ή σε όποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης προτιμούν".
Η ουτοπική -για πολλούς- αυτη άποψη όμως παρακάμπτει το πιο άμεσο και επώδυνο οικονομικό ερώτημα: Τι συμβαίνει στα εκατομμύρια ανθρώπους των οποίων τα προς το ζην βασίζονται στην εκτέλεση των εργασιών που αυτοί οι agents σχεδιάζονται να αυτοματοποιήσουν;

ΣΧΟΛΙΑ (21)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση