Hackers έκλεψαν tokens αξίας περίπου 570 εκατομμυρίων δολαρίων από το Binance, ένα σπάνιο πλήγμα για το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο και ένα ακόμη χτύπημα στην προβληματική βιομηχανία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που παλεύει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη μετά την κατάρρευση των τιμών.

Η Binance εκτίμησε αρχικά την Παρασκευή ότι είχαν αφαιρεθεί tokens αξίας περίπου 100 έως 110 εκατομμυρίων δολαρίων, διακόπτοντας τη λειτουργία του επηρεαζόμενου blockchain για περίπου οκτώ ώρες.

Ωστόσο, η εταιρεία αποκάλυψε αργότερα ότι ο hacker υπεξαίρεσε περίπου 2 εκατομμύρια του κρυπτονομίσματος BNB, του ψηφιακού token της ίδιας της Binance, με αξία περίπου 284 δολάρια το καθένα. Το hack είχε ως στόχο το BSC Token Hub, μια γέφυρα μεταξύ δύο συστημάτων της Binance.

Η ενέργεια έρχεται σε μια στιγμή που τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία προσπαθούν να ανακάμψουν από μια πιστωτική κρίση που εξαφάνισε σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας των πιο προβεβλημένων token, όπως το bitcoin. Στοιχεία από το χώρο αναδεικνύουν ότι οι κλοπές γύρω από παρόμοια projects έχουν αυξηθεί κατακόρυφα φέτος.

Οι «εγκληματίες του κυβερνοχώρου» έχουν υπεξαιρέσει φέτος σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος Ιουλίου, σχεδόν διπλάσια από το σύνολο των πρώτων επτά μηνών του περασμένου έτους», σύμφωνα με τα στοιχεία της Chainalysis. Στις σημαντικότερες περιπτώσεις περιλαμβάνονταν 600 εκατομμύρια δολάρια από το blockchain που βρίσκεται πίσω από τη δημοφιλή πλατφόρμα κρυπτο-παιχνιδιών Axie Infinity. Πολλά hacks έχουν εντοπιστεί επίσης σε κρατικούς υποστηριζόμενους φορείς στη Βόρεια Κορέα.

Η θέση της Binance ως το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο σημαίνει ότι το hack της Παρασκευής αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τη βιομηχανία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Σε μια σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Changpeng Zhao, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Binance, δήλωσε στους χρήστες: «Το φαινόμενο έχει περιοριστεί τώρα. Τα κεφάλαιά σας είναι ασφαλή. Ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία και θα παρέχουμε περαιτέρω ενημερώσεις».

Η Binance ζήτησε από τους validators του επηρεαζόμενου δικτύου, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του συστήματος, να διακόψουν την εργασία τους. Τα κεφάλαια αντλήθηκαν από το BSC Token Hub, μια γέφυρα που επιτρέπει στους πελάτες να μεταφέρουν tokens που συνδέονται από ένα blockchain σε κάποιο άλλο. Το hack εκμεταλλεύτηκε μια ευπάθεια που δημιούργησε επιπλέον BNB tokens στο δίκτυο, σύμφωνα με τον Zhao.

Πολλά από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα blockchain παγκοσμίως, όπως το Binance Smart Chain και το Ethereum, λειτουργούν σε διαφορετικές τεχνολογίες ή χρησιμοποιούν διαφορετικά tokens. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές και οι προγραμματιστές δεν μπορούν εύκολα να μεταφέρουν τα token τους σε ένα διαφορετικό blockchain για να τα χρησιμοποιήσουν ή να τα ανταλλάξουν.

Η Binance εκτιμά ότι tokens αξίας περίπου 7 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν δεσμευτεί από την crypto κοινότητα και τις επιχειρήσεις που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια.

Το Binance Smart Chain επιτρέπει στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο να ανοίξει τις πόρτες του για να επιτρέψει στους developers να δημιουργήσουν εφαρμογές που χρησιμοποιούν έξυπνες συμβάσεις (smart contracts), βασισμένες στο δικό του token (BNB). Η Binance εγκαινίασε το νέο blockchain τον Σεπτέμβριο του 2020, σε μια εποχή που η αγορά κρυπτονομισμάτων έβλεπε με μεγάλο ενδιαφέρον projects αποκεντρωμένης χρηματοδότησης.

  • Like 2