Ο γνωστός επενδυτής κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων Sina Estavi αγόρασε πέρυσι τον Μάρτιο το NFT του πρώτου tweet του συνιδρυτή του Twitter Jack Dorsey έναντι $2,9 εκατομμυρίων.

Μετά από έναν χρόνο ακατάπαυστων διαφημιστικών εκστρατειών για την προώθηση των NFTs, οι περισσότεροι από εμάς θα υπέθεταν ότι η παραπάνω «επένδυση» θα απέφερε σημαντικά κέρδη αν ο Sina Estavi αποφάσιζε να το πουλήσει. Όμως τελικά θα κάναμε μεγάλο λάθος.

O Sina Estavi έβγαλε σε δημοπρασία το NFT την περασμένη εβδομάδα, και οι προσφορές έλαβαν τέλος την Τετάρτη που μας πέρασε. Ποια ήταν η υψηλότερη προσφορά; Μόλις $277 σε Ethereum (σε τρέχουσες τιμές) σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο για τα κρυπτονομίσματα CoinDesk. Ο Sina Estavi ήλπιζε το NFT να δημοπρατηθεί έως και $48 εκατομμύρια δολάρια καθώς είχε επίσης αποφασίσει να δωρίσει το ήμισυ του τιμήματος για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τώρα ωστόσο ο επενδυτής έχει μόνο μερικές ημέρες για να αποφασίσει αν θα δεχτεί την προσφορά των μόλις $277. Υποθέτουμε, ότι μετά από την ψυχρολουσία θα θελήσει απλώς να το κρατήσει.

Dorsey-tweet-sold.png

Το εν λόγω NFT, όπως όλα τα μη αντικαταστατά τεκμήρια, είναι απλώς ένα ψηφιακό συμβόλαιο, το οποίο είναι αποθηκευμένο σε ένα blockchain που ισχυρίζεται την «ιδιοκτησία» μέσω μίας υπερ-σύνδεσης που οδηγεί σε ένα ψηφιακό αντικείμενο – στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο πρώτο tweet του Jack Dorsey. Και αν το παραπάνω δεν σας φαίνεται και πολύ συναρπαστικό, δεν είστε οι μόνοι. Ο μέσος άνθρωπος εξακολουθεί να δυσκολεύεται να καταλάβει τι αγοράζει όταν αγοράζει ένα NFT. Και όταν οι περισσότεροι ανακαλύπτουν ότι πρόκειται συχνά για μία απόδειξη για κάτι που ήδη μπορούν να δουν στο διαδίκτυο, τους φαίνεται χαζό.

Ο Sina Estavi, ο οποίος γεννήθηκε στο Ιράν συνελήφθη πέρυσι στο Ιράν με την κατηγορία ότι «διατάρασσε το οικονομικό σύστημα» με τις επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων του. Ενώ βρισκόταν στη φυλακή, δύο από τα πρότζεκτ του, το ανταλλακτήριο CryptoLand και το crypto token με την ονομασία Bridge Oracle BRG κατέρρευσαν. Αν και δεσμεύτηκε να διορθώσει τα πράγματα για τους ανθρώπους που παρασύρθηκαν να αγοράσουν το token του, ωστόσο οι περισσότεροι αμφιβάλλουν ότι θα μπορέσουν να δουν ξανά τα χρήματα τους σύμφωνα με το CoinDesk. Μήπως η αποτυχία του Sina Estavi να μεταπωλήσει το NFT αποτελεί σημάδι για μία φούσκα που πρόκειται να σκάσει; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ακόμα.

 

  • Haha 35