Μια ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge διεξήγαγε μια μεγάλη έρευνα, επιχειρώντας να διαπιστώσει αν οι χρήστες δημοφιλών ιστοσελίδων έχουν τον απόλυτο έλεγχο όσον αφορά το υλικό που ανεβάζουν. Οι ερευνητές δημιούργησαν προφιλ στο Facebook και το MySpace -μεταξύ άλλων- και ανέβασαν φωτογραφίες, τις οποίες στη συνέχεια διέγραψαν, ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπεται από το εκάστοτε site.

 

Ένα μήνα μετά τη διαγραφή, και έχοντας κρατήσει τα URLs των φωτογραφιών πριν τις αφαιρέσουν, οι ερευνητές επανήλθαν και επεχείρησαν να βρουν τις φωτογραφίες που είχαν διαγράψει. Σε 7 από τα 16 sites που μπήκαν στο μικροσκόπιο, οι φωτογραφίες εμφανίστηκαν κανονικά. Το Facebook και το MySpace ήταν ανάμεσα στα 7 sites που "δεν πειθάρχησαν" στην απόφαση των χρηστών να διαγράψουν τις φωτογραφίες. Αντίθετα, τα Flickr, Picasa και Live Spaces διέγραψαν τις φωτογραφίες οριστικά και αμετάκλητα.

 

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της έρευνας, ο υποψήφιος διδάκτωρ Joseph Bonneau δήλωσε ότι "οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζουν με απαράδεκτο τρόπο το απόρρητο των χρηστών. Κάνουν αυτό που είναι εύκολο και όχι αυτό που πρέπει".

 

Source.png Πηγή: e-pcmag.gr