Πέρυσι, το Facebook ανακοίνωσε τη Surround 360, μία κάμερα 360-μοιρών που μπορεί να συλλάβει περιεχόμενο σε 3D, και στην συνέχεια να το επεξεργαστεί online μέσω ειδικά σχεδιασμένου λογισμικού.

Η κάμερα ωστόσο δεν προοριζόταν να κυκλοφορήσει στην αγορά. Αντίθετα, η εταιρεία την χρησιμοποίησε ως σχεδιαστικό πρότυπο για την δημιουργία τρισδιάστατου περιεχομένου 360 μοιρών από άλλους, ενώ μάλιστα την κατέστησε και open source στο GitHub προς το τέλος το περασμένου καλοκαιριού. Όσο όμως καλή και να ήταν η κάμερα, δεν μπορούσε να προσφέρει μία πλήρη εμπειρία VR.

 

Ακριβώς για αυτό το λόγο το Facebook πρόκειται να παρουσιάσει δύο νέες κάμερες 360 μοιρών στο φετινό F8, τις x24 και x6. Η πρώτη διαθέτει 24 κάμερες συνολικά, ενώ η δεύτερη, όπως θα μαντέψατε, έξι κάμερες. Και οι δύο σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν εξαιρετική κάλυψη σε επαγγελματίες δημιουργούς περιεχομένου. Και οι δύο ανήκουν στην οικογένεια Surround 360 –με την πρώτη να ονομάζεται τώρα Surround 360 Open Edition- αλλά το Facebook δεν επιθυμεί να ξεκινήσει από μόνο του την πώληση τους. Αντίθετα, σχεδιάζει να αδειοδοτήσει τρίτους, επιλεγμένους συνεργάτες για να κατασκευάσουν και να πωλούν τις x24 και x6. Οι δύο κάμερες που βλέπετε στις φωτογραφίες, είναι πρωτότυπα στο εργαστήριο hardware του Facebook –το οποίο ονομάζεται Area 404- και η x24 κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την εταιρεία FLIR, που κατασκευάζει κυρίως thermal-imaging κάμερες ενώ η μικρή, x6, κατασκευάστηκε εξολοκλήρου in-house.

 

Αυτό ωστόσο που καθιστά τις δύο κάμερες ξεχωριστές, είναι ότι επιτρέπουν την εξερεύνηση ενός βίντεο 360 μοιρών ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς, χάρη σε ένα ειδικής σχεδίασης λογισμικό που δημιούργησε το Facebook. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

 

Με μία παραδοσιακή κάμερα, βλέπετε τον κόσμο μέσα από σταθερό φακό. Οπότε αν βλέπετε το περιεχόμενο –γνωστό και ως στερεοσκοπικό 360- σε ένα headset εικονικής πραγματικότητας (VR) και αποφασίσετε να κινηθείτε, ο κόσμος παραμένει σταθερός καθώς κινείστε, κάτι που δεν μοιάζει αληθοφανές. Με τη λήψη περιεχομένου ωστόσο με έξι βαθμούς ελευθερίας κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ζήτημα. Μπορείτε να κουνήσετε το κεφάλι σας σε μία θέση όπου η κάμερα δεν ήταν ποτέ, και να συνεχίσετε να βλέπετε τον κόσμο σαν να βρισκόσασταν πράγματι εκεί. Κουνήστε το κεφάλι σας από άκρη σε άκρη, μπροστά και πίσω, και η κάμερα είναι αρκετά έξυπνη ώστε να ανακατασκευάζει πως μοιάζει η θέα που έχετε από διαφορετικές γωνίες. Έτσι, αντί απλώς να κοιτάζετε τριγύρω στο εσωτερικό μίας “φωτόσφαιρας”, τώρα μπορείτε να κινείστε ελεύθερα μέσα σε αυτή. Και αυτό σας επιτρέπει να εξερευνάτε ελεύθερα το βίντεο των 360 μοιρών, όπως θα κάνατε σε ένα χώρο εικονικής πραγματικότητας. Το παραπάνω είναι δυνατό χάρη σε ένα ειδικό λογισμικό που έχει αναπτύξει το Facebook καθώς και με το ιδιαίτερα προσεκτικά σχεδιασμένο μοτίβο που σχηματίζουν οι κάμερες, και που το Facebook ονομάζει “optimal pattern” (βέλτιστο μοτίβο).

 

gallery_286955_3864_5170750.gif

 

Ένα ακόμη εξαιρετικό χαρακτηριστικό των βίντεο, η λήψη των οποίων πραγματοποιείτε με έξι βαθμούς ελευθερίας είναι ότι κάθε εικονοστοιχείο έχει βάθος (κάθε εικονοστοιχεία είναι κυριολεκτικά σε 3D). Αυτό αποτελεί καινοτομία για τους δημιουργούς περιεχομένου, ανοίγοντας ένα νέο κόσμο πιθανοτήτων στην επεξεργασία των οπτικών εφέ. Τώρα, θα μπορούν να προσθέτους τρισδιάστατα εφέ σε ζωντανό περιεχόμενο, ένα χαρακτηριστικό που συνήθως απαιτεί πράσινο φόντο.

 

Με την παρουσίαση των καμερών x24 και x6, το Facebook επιθυμεί να δημιουργηθεί εκπληκτικό περιεχόμενο 360-μοιρών και 3D περιεχόμενο. “Ο στόχος μας είναι απλός: Θέλουμε περισσότεροι άνθρωποι να παράγουν εκπληκτικό, καθηλωτικό περιεχόμενο 360 και περιεχόμενο 3D” δήλωσε ο Mike Schroepfer, CTO του Facebook.

 

Link.png Site: Engadget