Ο επιστήμονας από το πανεπιστήμιο Cambridge Aleksandr Kogan, ο οποίος βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα για την παράνομη χρήση των δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, δήλωσε ότι το σκάνδαλο παρουσιάστηκε παραπλανητικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε υπερβολή στην παρουσίαση της ακρίβειας των δεδομένων τα οποία επεξεργάστηκε, αφού δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το μεγαλύτερο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα στη δίνη αρνητικής δημοσιότητας εξαιτίας των καταγγελιών ότι η Cambridge Analytica, εταιρεία πολιτικής επικοινωνίας με έδρα τη Βρετανία, συνεργάστηκε με τον Kogan προκειμένου να αποσπάσει παράνομα προσωπικά δεδομένα από το Facebook, στο πλαίσιο της προώθησης της προεδρικής εκστρατείας του Donald Trump.

«Η ακρίβεια των εν λόγω δεδομένων μεγαλοποιήθηκε με ακραίο τρόπο», δήλωσε ο Kogan στο ραδιόφωνο του BBC.

Ερωτηθείς εάν η προσωποποιημένη στόχευση των ψηφοφόρων θα μπορούσε να αλλάξει την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος, απάντησε: «Προσωπικά, δεν το πιστεύω. Θεωρώ αντίθετα ότι θα μπορούσε μόνο να ζημιώσει την εκστρατεία (του Trump).

«Πιστεύω ότι η Cambridge Analytica θέλησε να πουλήσει μία ‘‘μαγική’’ συνταγή και ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για κάτι πολύ ακριβές που σου λέει τα πάντα για κάποιον. Δεν θεωρώ ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι τέτοιο».

Reuters