«Τίτλοι τέλους» για την Cambridge Analytica η οποία, ως γνωστόν, ενεπλάκη στη δίνη ενός παγκόσμιου σκανδάλου με τη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook εν αγνοία τους.

Ο λόγος είναι η κατάρρευση της πελατειακής της βάσης, ο οποίος οδήγησε στο «λουκέτο» και την SCL Elections, τη μητρική της εταιρεία που επίσης εδρεύει στη Βρετανία.

Η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες για πτώχευση, καθώς εξανεμίστηκε το πελατολόγιό της, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσθεώρητες νομικές δαπάνες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες ότι υπέκλεπτε τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, από το 2014.

«Τους τελευταίους μήνες, η Cambridge Analytica κατέστη αντικείμενο πλήθους ατεκμηρίωτων κατηγοριών και, παρά τη προσπάθεια της εταιρείας να τις ανασκευάσει, διασύρθηκε για πράξεις που δεν είναι μόνον νόμιμες αλλά ευρέως αποδεκτές ως μέρος των συμβατικών πρακτικών της online διαφήμισης, τόσο για εμπορικούς όσο και για πολιτικούς σκοπούς», σύμφωνα με τη δημόσια δήλωση της εταιρείας.

Ύστερα από αυτή την ανακοίνωση, η βρετανική ρυθμιστική αρχή για τη διαχείριση δεδομένων δήλωσε ότι θα συνεχίσει την έρευνα για τυχόν αστικά και ποινικά αδικήματα και θα απαγγείλει κατηγορίες σε «άτομα και διευθυντές», παρά το λουκέτο.

«Θα επιβλέπουμε επίσης στενά κάθε διάδοχο εταιρικό σχήμα, χρησιμοποιώντας τις ελεγκτικές μας δυνατότητες προκειμένου να διασφαλίσουμε το δημόσιο όφελος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αρμόδιας αρχής.

Η Cambridge Analytica δημιουργήθηκε με κύρια στόχευση τις εκλογές των ΗΠΑ και αρχικό κεφάλαιο 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα χρήματα προήλθαν από δωρεά του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου και επικεφαλής τον μέλλοντα σύμβουλο του προέδρου Trump στο Λευκό Οίκο Steve Bannon, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times.

Reuters

  • Like 1