Το τμήμα Oculus της Facebook βρίσκεται στα τελικά στάδια της ανάπτυξης του επόμενου ασύρματου headset εικονικής πραγματικότητας Quest.

Με τις πωλήσεις των VR headsets να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, το τμήμα Oculus της εταιρείας Facebook βρίσκεται σε φάση επανασχεδιασμού του γνωστού ασύρματου headset εικονικής πραγματικότητας Quest.

Τα πρωτότυπα που βρίσκονται, όπως λέει η ιστοσελίδα Engadget, στα τελευταία στάδια των δοκιμών, είναι μικρότερα και ελαφρύτερα (περίπου 10-15%) σε σχέση με το σημερινό μοντέλο για μεγαλύτερο επίπεδο άνεσης ενώ προσφέρουν υψηλότερο refresh rate για αυξημένα επίπεδα ρεαλισμού. Στην καλύτερη άνεση αναμένεται να βοηθήσει η αντικατάσταση ορισμένων υλικών, όπως του υφάσματος με πλαστικό στις δύο πλευρές της κατασκευής, αλλά και η χρήση ενός περισσότερο ελαστικού υλικού στο λουρί. Το τμήμα Oculus επίσης αναπτύσσει και ένα νέο χειριστήριο.

Με ρυθμό ανανέωσης 72Hz, το Quest δεν είναι τόσο «γρήγορο» όσο το Rift που διαθέτει μία περισσότερο «smooth» οθόνη 90Hz. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το επόμενης γενιάς headset εικονικής πραγματικότητας Quest θα προσφέρει επίσης 90Hz αν και η εταιρεία πειραματίζεται και με μοντέλα με οθόνες 120Hz (παρόλα αυτά, για λόγους αυτονομίας ενδέχεται ο ρυθμός ανανέωσης να περιοριστεί στα 90Hz). Η Oculus επίσης δοκιμάζει αυτή τη περίοδο κάποιους μηχανισμούς για τη ρύθμιση της διακορικής απόστασης αλλά και πιο άνετα χειριστήρια με καλύμματα για τις μπαταρίες ώστε να μην πέφτουν όπως συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις με τα σημερινά. Τα πρωτότυπα που δοκιμάζει αυτή τη περίοδο η Oculus έχουν σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερις και όχι πέντε κάμερες όπως συμβαίνει στο Rift S μαζί με έξι βαθμούς ελευθερίας (6dof) και υποστηρίζουν το καλώδιο Oculus Link εφόσον ο χρήστης προτιμάει την ενσύρματη σύνδεση.

Κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με μετόχους και αναλυτές, ο Mark Zuckerberg είπε ότι η Oculus δεν είναι δυνατόν να κατασκευάσει αρκετά headsets τύπου Quest αυτή τη περίοδο, εξαιτίας των ελλείψεων που αντιμετωπίζει η εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι ελλείψεις επίσης επηρεάζουν και το μοντέλο που βρίσκεται υπό ανάπτυξη σύμφωνα με το Bloomberg. Εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν, το Facebook δεν αναμένεται να έχει έτοιμο το νέο Quest πριν από το τέλος της χρονιάς, ενώ υπάρχει περίπτωση η πώληση του να μην ξεκινήσει μέχρι τις αρχές του 2021.

  • Like 1