Στη δίνη του πρόσφατου σκανδάλου συλλογής των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών, ο επικεφαλής του Facebook υπερασπίζεται τους χειρισμούς της εταιρείας του και απορρίπτει την κριτική που δέχθηκε από τον επικεφαλής της Apple.

Ο Mark Zuckerberg δήλωσε ότι αποτελεί «επιπολαιότητα» να υποστηρίξει κάποιος ότι, αφού οι χρήστες δεν πληρώνουν για τη χρήση του Facebook, η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Apple Tim Cook δήλωσε ότι αποτελεί «προσβολή της ιδιωτικότητας» η εισβολή στις προσωπικές ζωές των χρηστών. Και όταν ρωτήθηκε τι θα έκανε εάν βρισκόταν στη θέση του Zuckerberg ο Cook απάντησε δηκτικά: «δεν θα βρισκόμουν ποτέ σε αυτήν τη θέση» Η κριτική που δέχθηκε το Facebook αφορά το γεγονός ότι γνώριζε ότι η Cambridge Analytica άντλησε προσωπικά δεδομένα περίπου 50 εκατομμυρίων χρηστών και στηριζόταν στη βεβαίωση της συμβουλευτικής εταιρείας ότι θα διέγραφε τις πληροφορίες.

Επιπροσθέτως, ο Zuckerberg αναγνώρισε ότι ορισμένες πολιτικές του Facebook δεν είναι αρκούντως διαφανείς και διατύπωσε την ιδέα ότι μία ανεξάρτητη επιτροπή θα μπορέσει να προχωρήσει σε αλλαγές. Ο Tim Cook μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου έκανε δύο δηλώσεις:

«Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη κατάσταση έχει καταστεί ιδιαίτερα επείγουσα ώστε έχει καταστεί αναγκαία κάποια καλοσχεδιασμένη ρυθμιστική δράση», σημείωσε στο Bloomberg. «Η δυνατότητα κάποιου να γνωρίζει σε ποιες ιστοσελίδες πλοηγήθηκε ένας χρήστης για διάστημα ετών, τις επαφές του, ποιες είναι οι προτιμήσεις του και κάθε ευαίσθητη λεπτομέρεια της ζωής του – κατά τη γνώμη μου δεν θα πρέπει να υφίσταται».

Στο MSNBC σημείωσε ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε τεράστια κέρδη εάν ‘’εκχρηματίζαμε΄΄ τους πελάτες μας, εάν καθιστούσαμε τους πελάτες μας προϊόντα μας. Επιλέξαμε να μην το κάνουμε… Η ιδιωτικότητα για εμάς είναι ανθρώπινο δικαίωμα», υπογράμμισε.

BBC