Η Microsoft αφαίρεσε τις εφαρμογές Windows Maps και Movies & TV από τις νέες εγκαταστάσεις των Windows 11, αρχής γενομένης από το Insider Build 25987.

Οι υπάρχοντες χρήστες των Windows 11 δεν θα επηρεαστούν, ακόμη και αν αναβαθμιστούν στο Build 25987. Οι εφαρμογές μπορούν ακόμα να ληφθούν από το Microsoft Store και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν για το επόμενο διάστημα ενημερώσεις όμως δεν θα είναι προεγκατεστημένες από τώρα και στο εξής.

Η Microsoft δεν εξήγησε την απόφαση, αλλά επιβεβαίωσε τις αλλαγές σε μια ανάρτηση στο blog του Windows Insider. Οι εφαρμογές καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο στο δίσκο και μπορούν να διαγραφούν εάν το επιθυμεί ο χρήστης. Η μελλοντική τύχη τους πάντως παραμένει ασαφής, δεδομένων των σπάνιων ενημερώσεων και της απώλειας της υποστήριξης των Χαρτών εκτός σύνδεσης.

Οι περισσότεροι χρήστες των Windows ενδέχεται να μην παρατηρήσουν τις εφαρμογές που λείπουν μετά από μια καθαρή εγκατάσταση, ωστόσο η Microsoft φαίνεται να βελτιστοποιεί και να αφαιρεί «περιττά βάρη» από τα Windows, τα οποία δεν τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από τους χρήστης.

Στην ενημερωμένη έκδοση Windows 11 23H2, η Microsoft απορρόφησε τη λειτουργικότητα της συνομιλίας στη δωρεάν εφαρμογή Teams και αφαίρεσε την παλιά έκδοση του Mail. Αν και μικρές αλλαγές, αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια βοηθά τη φήμη των Windows για "ακαταστασία" και “διόγκωση” του λειτουργικού σε σύγκριση με τα macOS και ChromeOS. Οι αφαιρέσεις μη δημοφιλών εφαρμογών για πολλούς αποτελούν καλό οιωνό για το όραμα της Microsoft για πιο λιτά Windows,  ειδικά με τις νέες λειτουργίες AI όπως το Copilot και την εστίαση στο hybrid computing.

  • Thanks 1