Την ανάπτυξη του «Instagram Kids» - μία έκδοση της γνωστής εφαρμογής που απευθύνεται σε παιδιά κάτω των 13 ετών- ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά το Instagram, που όπως είναι γνωστό ανήκει στο Facebook.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Adam Mosseri, μέσω ανάρτησης στο επίσημο blog της εταιρείας επισημαίνοντας ότι παρά τις εξελίξεις θα συνεχίσουν να εργάζονται σε εμπειρίες για νεαρότερους χρήστες υπό την επίβλεψη των γονέων. Ο Adam Mosseri τόσο μέσω του blog της εταιρείας όσο και μέσω ορισμένων συνοδευτικών tweets κατηγόρησε τους επικριτές του εγχειρήματος και μία ορισμένη μερίδα των μέσων ενημέρωσης ότι παρερμήνευσαν τον σκοπό της εφαρμογής. «Δεν προοριζόταν ποτέ για τα μικρότερα παιδιά, αλλά για τα tweens (ηλικίας 10-12 ετών)» έγραψε ο ίδιος. Σε ένα από τα tweets του πρόσθεσε ότι τα νέα για το εγχείρημα «διέρρευσαν πριν καταλάβουμε οι ίδιοι πως θα ήταν. Ο κόσμος φοβάται για το χειρότερο και σε αυτό το στάδιο (της ανάπτυξης) δεν είχαμε παρά λίγες απαντήσεις. Κατέστη σαφές ότι πρέπει να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε αυτό» είπε.

Η παύση της ανάπτυξης της εφαρμογής έρχεται αφότου η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε μία σειρά καταδικαστικών άρθρων/ αναφορών για το Facebook την περασμένη εβδομάδα. Στα άρθρα αποκαλύπτεται ότι από μία εσωτερική έρευνα του Instagram, η εφαρμογή έκανε τα ζητήματα που έχουν τα κορίτσια στην εφηβεία με το σώμα τους ακόμα χειρότερα. Αν και το Facebook, στο οποίο ανήκει η εφαρμογή Instagram, δήλωσε ότι τα άρθρα της εφημερίδας Wall Street Journal δεν αποτύπωναν τη σωστή εικόνα των εσωτερικών ερευνών, εντούτοις αρνήθηκε να δημοσιεύσει τα δεδομένα που προέκυψαν για να δουν από πρώτο χέρι την σχετική ανάλυση τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι επικριτές της εφαρμογής.

Στην σχετική ανάρτηση στο blog της εταιρείας, ο Adam Mosseri δήλωσε ότι τα άρθρα της Wall Street Journal «προκάλεσαν πολλά ερωτηματικά στους ανθρώπους» και συμπλήρωσε ότι χάρη στην κριτική που δέχτηκε, το Instagram οδηγήθηκε στο να εισάγει μια σειρά από δυνατότητες κατά του εκφοβισμού, καθώς και να «εξερευνήσει» χαρακτηριστικά που ενδέχεται να ενθαρρύνουν τους χρήστες να κάνουν ένα διάλλειμα μακριά από την εφαρμογή (σε άρθρο της, η γνωστή εφημερίδα αναφέρει ότι οι χρήστες του Instagram συχνά αισθάνονται «εθισμένοι» στην εφαρμογή).

Η ανάπτυξη μιας έκδοσης του Instagram που απευθύνεται σε νεότερους χρήστες επικρίθηκε ευρέως από πολλές ομάδες. Το Facebook απάντησε σε αυτήν την κριτική λέγοντας ότι οι νέοι είναι ήδη ενεργοί στο διαδίκτυο και επομένως είναι καλύτερα να επιβλέπεται η εμπειρία τους. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι δεν θα εμφανίζει διαφημίσεις στη νέα εφαρμογή για νεαρότερους χρήστες. Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις και αλλαγές, οι επικριτές δεν άλλαξαν γνώμη.

«Το Facebook ισχυρίζεται ότι η δημιουργία ενός Instagram για παιδιά θα τα βοηθήσει να διατηρηθούν ασφαλή στην πλατφόρμα» δήλωσε στο BBC News η Kathryn Montgomery, Επικεφαλής Στρατηγικής του Center for Digital Democracy. «Ο πραγματικός στόχος της εταιρείας είναι να επεκτείνει το προσοδοφόρο και ιδιαίτερα κερδοφόρο franchise του Instagram σε ένα ακόμα νεαρότερο κοινό, εισάγοντας τα παιδιά σε ένα ισχυρό εμπορικό περιβάλλον κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ιδιωτικότητα, την υγεία και την ευημερία τους».

Ο Adam Mosseri δήλωσε επίσης ότι ενδεχομένως οι επικριτές θα δουν την επιλογή του Instagram να διακόψει προσωρινά την ανάπτυξη της παιδικής εφαρμογής «ως υποχώρηση ότι το εγχείρημα είναι κακή ιδέα» όμως κατηγορηματικά επισημαίνει ότι σφάλουν: «Οφείλω να πιστέψω ότι οι γονείς θα προτιμούσαν να υπάρχει η επιλογή για τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν μία κατάλληλη για την ηλικία τους έκδοση του Instagram - που τους δίνει την εποπτεία - από την εναλλακτική λύση (που είναι να χρησιμοποιούν το Instagram ή εναλλακτικές εφαρμογές). Ωστόσο δεν βρίσκομαι εδώ για να υποβαθμίσω τις ανησυχίες τους, πρέπει ότι κάνουμε να το κάνουμε σωστά».