Η απόφαση αποτελεί μέρος της προσπάθειας της εταιρίας να καταστήσει το λειτουργικό σημαντικότερη παράμετρο στην ανάπτυξη της νέας γενιάς τεχνολογιών εικονικής και μεικτής πραγματικότητας.

Το Meta Horizon OS είναι ένα μετονομασμένο λειτουργικό σύστημα που θα συνοδεύεται από δυνατότητες όπως η αναγνώριση χειρονομιών, προβολή της εικόνας του περιβάλλοντος χώρου, κατανόηση σκηνών και χωρικά σημεία αναφοράς για τις συσκευές που λειτουργούν με αυτό.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι συνεργάστηκε με εταιρίες όπως η ASUS και η Lenovo, οι οποίες θα προχωρήσουν στην κατασκευή συσκευών που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Meta Horizon. Παράλληλα, η Meta εργάζεται πάνω σε μια νέα συσκευή Quest με έμφαση στο gaming, "εμπνευσμένη από το Xbox", σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας.

Η κίνηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις φιλοδοξίες του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, διευθύνοντα συμβούλου της Meta, να θέσει υπό τον έλεγχό του την υπολογιστική πλατφόρμα που υποστηρίζει συσκευές εικονικής και μεικτής πραγματικότητας, αντίστοιχα με τον τρόπο που η Google εξελίχτηκε σε βασικό παράγοντα της αγοράς κινητών τηλεφώνων, καθιστώντας το Android λειτουργικό ανοιχτού κώδικα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του Ζάκερμπεργκ στο Instagram, παρουσιάστηκαν παραδείγματα εξειδικευμένων συσκευών που θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι νέοι εταίροι προκειμένου να κατασκευάσουν, όπως για παράδειγμα μια ελαφριά συσκευή που ενσωματώνει απορροφητικά υλικά, για άσκηση, μια πρόταση υψηλής ανάλυσης για διασκέδαση και μια τρίτη, εφοδιασμένη με απτικές αναδράσεις, για παιχνίδια.

Η ASUS, στην κατηγορία συσκευών Republic of Gamers, αναπτύσσει ένα gaming headset, ενώ η Lenovo ετοιμάζει μια αντίστοιχη συσκευή με έμφαση στην παραγωγικότητα, τη μάθηση και τη διασκέδαση, ενσωματώνοντας το Horizon OS.

Ο Ζάκερμπεργκ επισήμανε, πάντως, ότι ενδέχεται να μεσολαβήσουν κάποια χρόνια μέχρι την κυκλοφορία αυτών των συσκευών.

Μέχρι στιγμής, οι συσκευές εικονικής και μεικτής πραγματικότητας δεν έχουν κατορθώσει να διεισδύσουν ιδιαίτερα στην αγορά, με τα υψηλότερα ποσοστά υιοθέτησης να καταγράφονται από την κοινότητα του gaming και κάποιες εταιρίες που τις χρησιμοποιούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς ή τηλεδιασκέψεις.

Η Apple εισήλθε στην κατηγορία αυτή το Φεβρουάριο του 2024, με το κόστους 3.499 δολαρίων Vision Pro, όμως αναλυτές κάνουν λόγο για μείωση του ενδιαφέροντος ήδη μέσα στους λίγους μήνες που μεσολάβησαν από την κυκλοφορία του.

Εντωμεταξύ, φήμες θέλουν την Alphabet, μητρική της Google, να ετοιμάζει μια πλατφόρμα Android για συσκευές εικονικής και μεικτής πραγματικότητας.

Η Meta ανακοίνωσε πως το Meta Horizon OS περιλαμβάνει και το Horizon Store, όπως μετονομάστηκε το Quest Store, από όπου μπορούν οι χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές. Η πλατφόρμα θα συνεργάζεται με μια συνοδευτική εφαρμογή για κινητά, η οποία πλέον ονομάζεται Meta Horizon app.

  • Like 5