Η Apple ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το Vision Pro headset, το οποίο έρχεται με τιμή 3.499 δολάρια, εντυπωσιακές προδιαγραφές και έμφαση τόσο στο computing όσο και στην κατανάλωση περιεχομένου.

Τώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, φέρεται να μοιράστηκε τις σκέψεις του για το νέο headset της Apple.

Ο Zuckerberg μοιράστηκε τις σκέψεις του για το Vision Pro σε μια εσωτερική εταιρική συνάντηση σύμφωνα με την οποία εκτιμά ότι η Meta έχει ήδη εξετάσει τις λύσεις της Apple στις τεχνολογικές προκλήσεις.

«Από ό,τι έχω δει αρχικά, θα έλεγα ότι τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχουν κάποιου είδους μαγικές λύσεις που τυχόν έχουν για οποιονδήποτε από τους περιορισμούς στους νόμους της φυσικής που οι ομάδες μας δεν έχουν ήδη εξερευνήσει και σκεφτεί», εξήγησε

Ο Zuckerberg πρόσθεσε ότι η απόφαση της Apple να το κυκλοφορήσει με οθόνη υψηλότερης ανάλυσης και άλλες τεχνολογίες σημαίνει ότι "κοστίζει επτά φορές περισσότερο από το Quest 3 και απαιτεί πλέον τόση ενέργεια που πλέον χρειάζεστε μια μπαταρία και ένα καλώδιο συνδεδεμένο σε αυτό για να το χρησιμοποιήσετε".

Ο συνιδρυτής του Facebook αναγνώρισε ότι αυτές οι σχεδιαστικές επιλογές μπορεί να έχουν νόημα για τα σενάρια χρήσης του Vision Pro. Πρόσθεσε όμως ότι η Meta καινοτομεί για να "διασφαλίσει ότι τα προϊόντα μας είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτά σε όλους". Σημείωσε επίσης ότι οι συσκευές Quest της Meta επικεντρώνονται στο να είναι ο κάτοχός τους “ενεργός”.

Κάθε demo που έδειξε (η Apple) ήταν ένα άτομο που καθόταν μόνο του σε έναν καναπέ. Θέλω να πω, αυτό θα μπορούσε να είναι το όραμα του μέλλοντος της πληροφορικής, αλλά δεν είναι αυτό που θέλω.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Zuckerberg συγκρίνει το Vision Pro των 3.499 δολαρίων με το Meta Quest 3 των 500 δολαρίων και όχι με το Quest Pro της εταιρείας των 1.500 δολαρίων. Αυτή δεν είναι ακριβώς δίκαιη σύγκριση, παρόμοια με τη σύγκριση ενός smartphone αξίας 1.500 δολαρίων με ένα μοντέλο αξίας 200 δολαρίων. Κανείς δεν χρειάζεται να αγοράσει ένα smartphone αξίας 1.500 δολαρίων, αλλά στην τελική έχετε καλύτερη οθόνη, καλύτερες επιδόσεις, καλύτερες κάμερες, περισσότερο αποθηκευτικό χώρο και άλλα προνόμια. Σε κάθε περίπτωση το κόστος εξακολουθεί να είναι μεγάλο.

Ωστόσο, η Apple φαίνεται να υιοθετεί μια δραστικά διαφορετική προσέγγιση στο Mixed Reality σε σχέση με τη Meta και τους περισσότερους αντιπάλους της που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Η εταιρεία επικεντρώνεται σε αυτό ως υπολογιστική πλατφόρμα (έχει άλλωστε ένα Μ2 chipset που βασίζεται σε Mac), αν και έχει προσθέσει επίσης κάποια κοινωνικά χαρακτηριστικά και επιλογές ψυχαγωγίας που βασίζονται σε VR. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το Vision Pro δεν συνοδεύεται από χειριστήρια όπως τα συμβατικά VR headsets, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται για ένα προϊόν για την εξειδικευμένη αγορά του σκληροπυρηνικού VR gaming.

  • Like 7