Στο ετήσιο συνέδριο Meta Connect, ο γίγαντας της κοινωνικής δικτύωσης και της εικονικής πραγματικότητας προχώρησε σε ορισμένες σημαντικές ανακοινώσεις προϊόντων, δυνατοτήτων και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων ήταν τα νέα έξυπνα γυαλιά Ray-Ban Meta, το headset Quest 3 κ.ά.

 

Quest 3

Το σετ κεφαλής εικονικής πραγματικότητας Quest 3 είναι γνωστό από τις αρχές Ιουνίου, όταν για να προηγηθεί της ανακοίνωσης της συσκευής Vision Pro της Apple, o Διευθύνων Σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg προχώρησε σε σχετική ανάρτηση στο Instagram. Η εταιρεία λίγες ώρες αργότερα πραγματοποίησε επίδειξη του νέου Quest 3 και των χειριστηρίων που το συνοδεύουν στην εκδήλωση Meta Quest Games Showcase, αποκαλύπτοντας και την τιμή του ($499,99 για το μοντέλο των 128 GB), όχι όμως και την ημερομηνία του λανσαρίσματός του στην αγορά. Η συγκεκριμένη πληροφορία -μαζί με το σύνολο σχεδόν των χαρακτηριστικών- κρατήθηκε μυστική μέχρι την χθεσινή εκδήλωση όταν και ανακοινώθηκε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι προπαραγγελίες και πως οι αποστολές του νέου VR headset θα αρχίσουν να εκτελούνται από τη 10η Οκτωβρίου.

sabertooth_featured_171fc573be.webp

Το Quest 3 αποτελεί μία περισσότερο συμπαγή έκδοση του προκατόχου του και υπόσχεται αυξημένη ευκρίνεια και λεπτομέρεια και υψηλότερη απόδοση στα παιχνίδια. Η συσκευή ενσωματώνει δύο οθόνες με προσφέρουν ανάλυση 2.064 x 2.208 pixels ανά μάτι σε σχέση με τις οθόνες ανάλυσης 1.832 x 1.920 pixels του Quest 2. Είναι το πρώτο προϊόν που διατίθεται με τον επεξεργαστή 2ης γενιάς Snapdragon XR2 της Qualcomm και σύμφωνα με την εταιρεία, η απόδοση στα γραφικά είναι διπλάσια από την 1η γενιά του επεξεργαστή που «φοράει» το Quest 2. Φυσικά, μπορείτε να περιμένετε και μεγαλύτερο βάθος πεδίου πέρα από υψηλότερη ανάλυση με τον ρυθμό ανανέωσης να παραμένει όμως στα ίδια επίπεδα με αυτά του Quest 2, στα 90 Hz. Το τελευταίας γενιάς VR headset της Meta διαθέτει passthrough πλήρους χρώματος και είναι ικανό να «προβάλει» διάφορα στοιχεία επαυξημένης πραγματικότητας στο φυσικό περιβάλλον.  

Το τελευταίο μοντέλο είναι πιο άνετο για όσους φορούν γυαλιά ενώ διαθέτει και έναν περιστρεφόμενο επιλογέα για τη ρύθμιση της διακορικής απόστασης. Η εταιρεία επίσης ανανέωσε τα χειριστήρια προσθέτοντας απτική ανάδραση και εγκαταλείποντας τους δακτυλίους για την ανίχνευση/ εντοπισμό (η εταιρεία λέει ότι νέοι αισθητήρες μπορούν να χειριστούν χωρίς πρόβλημα το tracking).

Μαζί με αρκετά παιχνίδια και εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας να βρίσκονται καθοδόν, το Quest 3 θα αποκτήσει επίσης και υποστήριξη για Xbox Cloud Gaming τον Δεκέμβριο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σετ κεφαλής και για να εργαστείτε εφόσον το επιθυμείτε καθώς οι εφαρμογές Microsoft 365 θα είναι διαθέσιμες μέχρι το τέλος του έτους για τα ακουστικά. Σύντομα επίσης θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα Windows στα ακουστικά. Όπως αναφέραμε, οι προπαραγγελίες για το Meta Quest 3 έχουν «ανοίξει». Το κόστος ξεκινάει από τα $499,,99 για την έκδοση με τα 128 GB αποθηκευτικού χώρου ωστόσο θα χρειαστεί να καταβάλετε $599,99 για το μοντέλο με τον τετραπλάσιο αποθηκευτικό χώρο. Το τελευταίο συνοδεύεται από μία εξάμηνη δοκιμαστική έκδοση της συνδρομητικής υπηρεσίας Meta Quest+ ενώ για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η εταιρεία προσφέρει το παιχνίδι Asgard's Wrath 2 και για τις δύο εκδόσεις του σετ κεφαλής. 

Ray-Ban Meta Smart Glasses

Screenshot 2023-09-28 at 23-32-14 Shop Ray-Ban Meta Smart Glasses & Sunglasses Meta Store Meta Store.png

Εκτός από το Quest 3, η εταιρεία ανακοίνωσε και τον διάδοχο των έξυπνων γυαλιών Ray-Ban Stories. Τα νέα έξυπνα γυαλιά Ray-Ban Meta διαθέτουν μία ευρυγώνια κάμερα 12 MP και μπορούν να καταγράψουν βίντεο 1080p στα 60 fps. Η λήψη βίντεο περιορίζεται στα 60 δευτερόλεπτα πάντως, αν και κάτι τέτοιο λειτουργεί περίφημα για τα Stories του Instagram. Ο αποθηκευτικός χώρος στα Ray-Ban Meta Smart Glasses είναι 32 GB και επομένως υπάρχει χώρος για αρκετά… Stories.

Η συσκευή ενσωματώνει πέντε μικρόφωνα για την καταγραφή ρεαλιστικού χωρικού ήχου (spatial audio) ενώ τα ενσωματωμένα ηχεία είναι αρκετά μεγαλύτερης έντασης σε σχέση με εκείνα του προκατόχου τους και χωρίς παραμόρφωση. Έρχονται σε δύο παραλλαγές όσον αφορά τον σκελετό ενώ η θήκη φόρτισης μοιάζει με μία τυπική θήκη γυαλιών Ray-Ban. Οι προπαραγγελίες και για τα Ray-Ban Meta Smart Glasses είναι «ανοικτές» και θα κυκλοφορήσουν με κόστος $299,99 από τις 17 Οκτωβρίου.

Meta AI

Εισήλθαμε σε εποχή… τεχνητής νοημοσύνης και η Meta βεβαίως δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από τον χώρο. Η εταιρεία ξεκίνησε να προσφέρει διάφορες προσωπικότητες από chatbots AI, οι οποίες έχουν τις φωνές… προσωπικοτήτων από τον χώρο του θεάματος, του αθλητισμού, του κινηματογράφου κ.ά.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες που έχουν χαρίσει τις φωνές τους στα διάφορα chatbots τεχνητής νοημοσύνης της Meta είναι ο Mr Beast, ο Snoop Dogg, ο Tom Brady, η Naomi Osaka, η Paris Hilton, ο Dwyane Wade, η Kendall Jenner και άλλοι. Τα chatbots βασίζονται στην πλατφόρμα Meta AI που στην ουσία αποτελεί έναν ψηφιακό βοηθό παραγωγικής-γενεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης που πρόκειται να με τον καιρό να ενσωματωθεί σε όλα τα προϊόντα της Meta, όπως στα Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger καθώς και στα Quest 3 και Ray-Ban Meta Smart Glasses.

Η δημιουργία εικόνων με τη βοήθεια της γενεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης της Meta πρόκειται σύντομα να έρθει ως πρόσθετο χαρακτηριστικό στο Instagram. Για παράδειγμα, οι χρήστες θα μπορούν να παρεμβαίνουν στις φωτογραφίες ή στις εικόνες δίνοντας τους για παράδειγμα την όψη μίας ελαιογραφίας ή ενός πίνακα στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν νερομπογιές κ.ά. Η Meta επίσης ανακοίνωσε ότι στα Instagram, WhatsApp, Messenger και Facebook Stories έρχονται AI-generated stickers.

  • Like 4