Η Meta καταστρώνει μια νέα στρατηγική για το πώς θα ανταγωνιστεί το επερχόμενο Vision Pro της Apple κάνοντας τις μελλοντικές συσκευές Quest φθηνότερες και πιο άνετες. 

Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, η Meta σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το 2024 ένα VR headset χωρίς χειριστήριο για να μειώσει το κόστος διάθεσης. Η εταιρεία επιδιώκει επίσης να βελτιώσει την εργονομία του συστήματος κάνοντάς το πιο άνετο, χωρίς να θυσιάσει τα τεχνικά στοιχεία για το Quest 4, το οποίο αναμένεται το 2024 ή το 2025.

Εσωτερική πηγή του Bloomberg αναφέρει ότι η Meta βρίσκεται στο στάδιο "φοβάμαι την Apple", κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη σε πολλές εταιρείες όταν κυκλοφόρησε το iPhone. Σε απάντηση στην εστίαση της Apple στις πρακτικές χρήσεις του Vision Pro έναντι του metaverse που προωθεί η Meta και ο Mark Zuckerberg, τα μελλοντικά headsets της εταιρείας θα δίνουν έμφαση σε εφαρμογές του πραγματικού κόσμου, όπως το gaming και την παραγωγικότητα.

Ενώ το Vision Pro των 3000 δολαρίων και άνω απευθύνεται σε επαγγελματίες, το Quest Pro των 1500 δολαρίων και το επερχόμενο Quest 3 των 500 δολαρίων στοχεύουν ξεκάθαρα τους καταναλωτές. Για να μη χάσει αυτή την αγορά από την Apple, η Meta στοχεύει να οδηγήσει τις τιμές των Quest ακόμα χαμηλότερα.

Η αφαίρεση των συνοδευτικών χειριστηρίων είναι μια στρατηγική, επιτρέποντας στους αγοραστές να χρησιμοποιούν την παρακολούθηση χεριών ή να αγοράζουν χειριστήρια ξεχωριστά. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ρίξει δραματικά το κόστος ενός headset, πολύ πιο κάτω από αυτό του Vision Pro.

Η Meta θέλει επίσης να κάνει τα μελλοντικά Quests ελαφρύτερα και πιο άνετα για εκτεταμένη χρήση. Όμως η οπτική πιστότητα παραμένει σημαντική, οπότε η ανάλυση δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο.

Η Apple και η Meta έχουν στο μυαλό τους διαφορετικούς χρήστες-στόχους αλλά προς το παρόν, η αγορά VR εξακολουθεί να αποτελείται από early adopters που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από οποιοδήποτε headset. Για να βάλει γερά το λιθαράκι της, η Meta πιστεύει ότι χρειάζεται ένα προϊόν πιο μαζικής αγοράς από αυτό που προσφέρει η Apple.

  • Like 1