Η PayPal αποτολμά το μεγαλύτερο στοίχημα στην ιστορία της στον τομέα των συναλλαγών POS, των μικρών επιχειρήσεων και της διείσδυσης στις αγορές εκτός ΗΠΑ, καθώς ρίχνει το γάντι στον ανταγωνισμό εταιρειών όπως οι Square και Stripe, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

 

Η εταιρία προχωρά την εξαγορά της iZettle, επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες πληρωμών, έναντι του ποσού των 2,2 δισ. δολαρίων επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Marcin Glogowski, Γενικού Διευθυντή της PayPal για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Insomnia ο κ. Glogowski είχε δηλώσει το μεγάλο ενδιαφέρον της εταιρείας για εξαγορές προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από fintech εταιρείες και οι οποίες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει στο τρίτο τρίμηνο του 2018. Μέσα στον μήνα που διανύουμε, η iZettle κατέθεσε αίτημα για αρχική δημόσια προσφορά μετοχών της (IPO), από την οποία στοχεύει να αντλήσει το ποσόν των 227 εκατομμυρίων από το χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, το οποίο την αξιολόγησε στο 1,1 δισ. δολ.

Η κεφαλαιοποίηση του PayPal υπολογίζεται περί τα 94 δισ. δολ. και με βάση τα στοιχεία της τελευταίας της χρήσης, διαθέτει 7,8 δισ. σε ρευστότητα, ισοδύναμα ρευστότητας και επενδύσεις.

Η εξαγορά της iZettle είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή στην ιστορία της PayPal. Το 2015 απέκτησε τη Xoom, startup εταιρεία μεταφοράς χρημάτων, έναντι 890 εκατομμυρίων δολ.

Η iZettle δραστηριοποιείται σε 12 αγορές, όπως σε αυτές της Βόρειας Ευρώπης και του Μεξικό όπου η PayPal έχει περιορισμένη offline παρουσία – μεταξύ αυτών, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Ανέπτυξε δραστηριότητα στον κλάδο των συναλλαγών POS, μέσω ενός ασφαλούς συστήματος ανάγνωσης καρτών που συνδέεται με smartphone ή tablet, ενώ συνεργάστηκε με μικρές επιχειρήσεις για τις οποίες το κόστος αποδοχής πληρωμών μέσω καρτών ήταν απαγορευτικό. Έπειτα επεκτάθηκε στην προσφορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε αυτές τις επιχειρήσεις – από τη διαχείριση αποθεμάτων έως δανειοδότηση.

Η PayPal έχει προσπαθήσει αρκετά να αναπτύξει τις πληρωμές μέσω καρτών σε φυσικά καταστήματα, στις ΗΠΑ και παγκόσμια, παρόλο που η βασική δραστηριότητά της είναι η διαχείριση online πληρωμών.

Ο πρόεδρος και CEO της PayPal Dan Schulman σημείωσε: «Οι στρατηγικές των iZettle και PayPal είναι συμβατές, καθώς μοιράζονται την ίδια αποστολή, αξίες και κουλτούρα, καθώς και συμπληρωματικά προϊόντα και γεωγραφική εξάπλωση. Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, οι καταναλωτές επιθυμούν να πραγματοποιούν αγορές όταν, όπου και όπως επιθυμούν. Με περίπου μισό εκατομμύριο εμπορικές επιχειρήσεις στην πλατφόρμα της, η iZettle αναμένεται να διευρύνει τη δυνατότητα της PayPal να καταστεί one-stop λύση για πολυκαναλικές εμπορικές συναλλαγές».

Η iZettle από την πλευρά της θα επωφεληθεί, διευρύνοντας το πεδίο δράσης της υπό την ομπρέλα του παγκόσμιου «γίγαντα» στον τομέα των πληρωμών.

Τechcrunch