Θα ήταν εύκολο να υποθέσουμε ότι η πειρατεία τηλεοπτικών εκπομπών ανήκει στο παρελθόν.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) δείχνει ότι μετά από χρόνια μείωσης, η διαδικτυακή πειρατεία αυξάνεται και πάλι. 

Η έρευνα (διαθέσιμη και στα ελληνικά) η οποία χρησιμοποιεί δεδομένα από τη βρετανική εταιρεία παρακολούθησης πειρατείας MUSO, διαπίστωσε αξιοσημείωτη αύξηση των επιπέδων πειρατείας στην ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, "το κύριο εύρημα είναι ότι η τάση μείωσης που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες φαίνεται να αντιστρέφεται, με την πειρατεία να αυξάνεται και πάλι".

Ενώ τα σημερινά ποσοστά πειρατείας παραμένουν πολύ χαμηλότερα από εκείνα που ίσχυαν πριν από πέντε χρόνια, αυτή η αντιστροφή της πτωτικής τάσης είναι σημαντική. Μπορεί να υποδηλώνει μια κρίσιμη καμπή, ιδίως καθώς οι νόμιμες υπηρεσίες streaming αντιμετωπίζουν επιβραδυνόμενη ανάπτυξη λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού και των οικονομικών προβλημάτων.

Η τηλεοπτική πειρατεία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου της πειρατείας στην ΕΕ, γεγονός που την καθιστά μακράν τον πιο πειρατικό τύπο περιεχομένου. Το παράνομο streaming ζωντανών γεγονότων, όπως τα αθλητικά, έχει επίσης αυξηθεί, ενώ η πειρατεία λογισμικού αυξήθηκε σημαντικά το 2022. Ωστόσο, η πειρατεία ταινιών και μουσικής συνεχίζει να μειώνεται. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, το streaming έχει γίνει η προτιμώμενη μέθοδος πρόσβασης σε παράνομο τηλεοπτικό περιεχόμενο, αποτελώντας το 58% της πειρατείας στην ΕΕ. Το κατέβασμα μέσω ιστότοπων όπως το Piratebay και το Torrentz αποτελεί το 32%.

Τα πρότυπα πειρατείας ποικίλλουν ανά χώρα. Είναι πιο διαδεδομένη στην Εσθονία και τη Λετονία, αλλά σχετικά σπάνια στη Γερμανία και την Ιταλία. Οι προτιμήσεις περιεχομένου επίσης διαφέρουν, αφού για παράδειγμα η πειρατεία ταινιών αποτελεί το 25% της συνολικής πειρατείας στην Ελλάδα αλλά μόνο το 5% της συνολικής πειρατείας στην Πολωνία. 

Πώς εξηγείται αυτή η αναζωπύρωση της πειρατείας; Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, πολλοί νέοι που στερούνταν μετρητά χρησιμοποιούσαν πειρατικό περιεχόμενο ως τον μόνο τρόπο πρόσβασης στο επιθυμητό περιεχόμενο. Σύμφωνα με την έκθεση της EUIPO, οι άνθρωποι σήμερα συχνά κάνουν παράνομο streamingγια παρόμοιους λόγους - ανεπαρκείς νόμιμες επιλογές και υψηλό κόστος συνδρομών ή αγορών. 

Η ανάλυση των ταινιών, της τηλεόρασης και της μουσικής έδειξε ότι οι περισσότερες διαθέσιμες νόμιμες εναλλακτικές λύσεις συσχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά πειρατείας. Επιπλέον, το επίπεδο εισοδήματος μιας χώρας επηρεάζει σημαντικά την πειρατεία. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, η μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα και η υψηλότερη ανεργία των νέων συσχετίζονται με αυξημένη κατανάλωση πειρατικού περιεχομένου.

Όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της EUIPO «η κατανόηση των βασικών κινητήριων δυνάμεων της πειρατείας είναι απαραίτητη για την υιοθέτηση αποτελεσματικών πολιτικών και μέτρων κατά της πειρατείας». Με τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών να είναι πιεσμένοι και τις υπηρεσίες streaming να προσφέρουν λιγότερη αξία, η στροφή προς το πειρατικό περιεχόμενο μπορεί να γίνει πιο δελεαστική τα επόμενα χρόνια.
 

  • Like 6
  • Thanks 6