Η Google αποκάλυψε σε αρμόδιες υπηρεσίες της Αμερικής τη ταυτότητα χρήστη, του οποίου τα emails περιείχαν εικόνες κακοποίησης ανηλίκων. Η είδηση δημοσιεύθηκε στις τοπικές ειδήσεις του Χιούστον, Τέξας.

Συγκεκριμένα, η Google ενημέρωσε τις υπηρεσίες προστασίας ανηλίκων, οι οποίες με τη σειρά τους επικοινώνησαν με την αστυνομία. Το συγκεκριμένο άτομο συνελήφθει. Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, στα πλαίσια της πολιτικής της για τους ατομικούς λογαριασμούς.

 

Η αστυνομία του Χιούστον ανέφερε στα τοπικά ΜΜΕ ότι η Google ανίχνευσε εικόνες ενός νεαρού κοριτσιού σε email που έστειλε ο εν λόγω χρήστης. Η ύπαρξη του συγκεκριμένου email γνωστοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Εξαφανισθέντων και Κακοποιημένων Παιδιών. Ακολούθως η αστυνομία με τη χρήση εντάλματος έκανε σύλληψη 41-χρονου άντρα, ο οποίος έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για σεξουαλική κακοποίηση.

 

Τα παραπάνω εγείρουν ερωτηματικά για την προστασία της ιδιωτικότητας των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και το ρόλο της Google στην αστυνόμευση του ίντερνετ. Η Emma Carr, πρόεδρος του γκρούπ προστασίας προσωπικών δεδομένων "Big Brother Watch" ανέφερε στο BBC:

 

"Με το ρυθμό που η Google σκανάρει τα emails και λαμβάνοντας υπόψην το γεγονός ότι όλες οι εταιρίες στην Αμερική υποχρεούνται από το νόμο να αναφέρουν υποψίες για παιδική κακοποίηση, δεν αποτελεί έκπληξη ότι το συγκεκριμένο άτομο συνελήφθηκε".

 

"Όμως, οι χρήστες του Gmail σίγουρα θα θέλουν να ξέρουν ποιές ακριβώς είναι οι ενέργειες της Google όταν σκανάρει και αναλύει τα ηλεκτρονικά μυνήματα για παράνομο περιεχόμενο. Η Google θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη απέναντι στο κοινό για τις διαδικασίες και δικλείδες ασφαλείας που εφαρμόζει, ουτως ώστε να διασφαλίζει ότι οι χρήστες του Gmail δεν κινδυνεύουν να κατηγορηθούν άδικα".

 

Η Google σκανάρει αυτόματα τους λογαριασμούς Gmail για να παραμετροποιεί τις διαφημίσεις που προβάλονται στους χρήστες. Σύμφωνα με τους όρους χρήσης του Gmail, η Google αυτόματα αναλύει το περιεχόμενο των emails όταν αυτά αποστέλλονται, παραλαμβάνονται και αποθηκεύονται.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις τις εταιρίας στις αρχές του χρόνου, "κανένας δεν πρέπει να έχει απαίτηση για τη προστασία προσωπικών δεδομένων που ο ίδιος δίνει σε τρίτα μέρη". Το BBC αναφέρει ότι η Google δεν σκανάρει τα ηλεκτρονικά μηνύματα για άλλες μορφές παράνομου περιεχομένου, όπως είναι το πειρατικό περιεχόμενο.

 

πηγή: BBC