Ο Joseph O'Connor (γνωστός και ως "PlugwalkJoe"), ένας 24χρονος Βρετανός πολίτης, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών σε ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ για τη συμμετοχή του στο μεγάλο hack του Twitter το 2020.

Προηγουμένως είχε δηλώσει ένοχος για επτά κατηγορίες που σχετίζονται με την ψηφιακή επίθεση. Συνελήφθη στην Ισπανία το 2021 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Εκτός από τα πέντε χρόνια φυλάκισης, ο O'Connor καταδικάστηκε επίσης σε τρία επιπλέον χρόνια υπό επιτήρηση και διατάχθηκε να επιστρέψει περισσότερα από 790.000 δολάρια σε παράνομα αποκτηθέντα κεφάλαια.

Το hack του 2020 στο Twitter επηρέασε 130 λογαριασμούς και έσπειρε χάος σε ολόκληρη την πλατφόρμα. Οι επαληθευμένοι λογαριασμοί μερικών από τα πιο γνωστά δημόσια πρόσωπα του κόσμου παραβιάστηκαν, προωθόντας μια απάτη με κρυπτονομίσματα, όπου τουλάχιστον 120.000 δολάρια εκλάπησαν με αυτόν τον τρόπο. Μια έρευνα του Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι η παραβίαση κατέστη δυνατή επειδή το Twitter "δεν διέθετε επαρκείς προστασίες κυβερνοασφάλειας". Ο O'Connor και οι συνεργοί του κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στα εσωτερικά συστήματα του Twitter μέσω ενός απλού σχήματος που περιελάμβανε την τηλεφωνική κλήση υπαλλήλων του Twitter που παρίσταναν το τμήμα πληροφορικής της εταιρείας.

Εκτός από την παραβίαση του Twitter, ο O'Connor ομολόγησε επίσης την ενοχή του για την κλοπή σχεδόν 800.000 δολαρίων από μια εταιρεία κρυπτογράφησης με την ανταλλαγή τηλεφωνικών αριθμών SIM τουλάχιστον τριών στελεχών. Παραδέχθηκε επίσης ότι εκβίασε ένα ανώνυμο δημόσιο πρόσωπο μέσω του Snapchat και ότι χτύπησε ένα 16χρονο κορίτσι.

Ως αποτέλεσμα των πεπραγμένων του hacker, το Twitter αναγκάστηκε να προβεί σε αλλαγές στην ασφάλεια του συστήματός του ακόμα και για τους εργαζομένους του οι οποίοι πλέον χρησιμοποιούν αναγκαστικά security hardware keys. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές δεν στάθηκαν αρκετές για να αποτρέψουν πρόσθετες παραβιάσεις. Εκατομμύρια λογαριασμοί του Twitter και πρόσθετες πληροφορίες χρηστών εκλάπησαν και διέρρευσαν το 2021.

  • Like 2
  • Sad 2