Ύστερα από απαίτηση αρκετών χρηστών, η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia ενεργοποιεί από σήμερα την υποστήριξη HTML5 video, σε μια προσπάθεια που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Google αλλά και την εταιρεία video Kaltura. Όπως αποκάλυπτεται η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από το 2008 αλλά αναβλήθηκε αρκετές φορές λόγω ελλιπούς υποδομής, αλλαγών στο προσωπικό και άλλων προβλημάτων που προέκυψαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

"Η Wikipedia έχει πάνω από μισό δισεκατομμύριο μοναδικούς επισκέπτες σε μηνιαία βάση, και για το λόγο αυτό κάθε νέα δυνατότητα που αναπτύσσεται για αυτή θα πρέπει να υποστηρίζεται απροβλημάτιστα" δήλωσε ο Michal Tsur ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Kaltura.

 

Σήμερα υπάρχουν περίπου 6000 videos ανεβασμένα στη Wikipedia, τα οποία κάποια είναι προϊόντα δοκιμών ενώ κάποια άλλα έχουν ανεβεί με το μη ευρέως διαδομένο πρότυπο Ogg Theora. Η διαδικασία ανεβάσματος video σε άρθρα της Wikipedia με τον Kaltura player δε θα είναι τόσο εύκολη όσο αυτή του YouTube. Οι χρήστες θα πρέπει να ανεβάζουν το περιεχόμενο απευθείας στο Wikimedia Commons, απ' όπου στη συνέχεια ο καθένας θα μπορεί να προσθέτει σε αυτά λεζάντες, μεταφράσεις και άλλο περιεχόμενο. To Wikimedia Commons είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας όπου αποθηκεύονται όλα τα πολυμέσα που συνοδεύουν τα άρθρα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι υποστηρίζεται το απευθείας ανέβασμα των video στο ανοιχτό πρότυπο WebM, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη συμβατότητα με ορισμένα από τα video του YouTube που δε διαθέτουν άδεια χρήσης για πνευματικά δικαιώματα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν εξελιγμένες δυνατότητες όπως η προβολή σε mobile έκδοση για φορητές συσκευές, ούτε επίσης είναι γνωστό το πόσο σύντομα θα μπορέσει να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη λειτουργία.

 

Link.png Site: allthingsd.com