Σύμφωνα με αναφορά της υπηρεσίας αιτημάτων αφαίρεσης αποτελεσμάτων αναζήτητης Forget.me, η μηχανή αναζήτησης της Microsoft, Bing, ξεκίνησε την διαδικασία αφαίρεσης αποτελεσμάτων αναζήτησης για Ευρωπαίους πολίτες που επικαλούνται το δικαίωμά τους "να ξεχαστούν" (ή το "δικαίωμα τους στη λήθη").

Μόλις πρόσφατα, η μηχανή αναζήτησης Bing ξεκίνησε να επεξεργάζεται αιτήσεις που είχαν υποβληθεί τον Ιούλιο μέσω της ειδικής φόρμας που είχε διαθέσει, ακολουθώντας κατά αυτό τον τρόπο την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του περασμένου Μαίου.

Εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας επιβεβαίωσε την είδηση και δήλωσε πως ενώ βρίσκονται σε φάση βελτιστοποίησης της διαδικασίας, στόχος είναι να βρεθεί μία ικανοποητική ισορροπία μεταξύ των ατομικών συμφερόντων της ιδιωτικής ζωής και το κοινό συμφέρον για την ελεύθερη έκφραση.

 

Από το σύνολο των 699 αιτημάτων που υποβλήθηκαν μέσω του Forget.me, τα 79 έλαβαν απάντηση και μάλιστα αρνητική. Σε δύο αιτήματα οι λόγοι ήταν αδικαιολόγητοι ενώ στα υπόλοιπα οι απαντήσεις σχετίζονταν με αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα, με την ομάδα του Bing να προτείνει το "κατέβασμα" από τα συγκεκριμένα δίκτυα του σχετικού περιεχομένου για την αποτελεσματική απομάκρυνση του και από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

 

Ο επικεφαλής του Άρθρου 29 της ομάδας εργασίας των εθνικών αρχών προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως δεν είναι υποχρεωτικό για την Google να ενημερώνει τους εκδότες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το πότε διαγράφονται στοιχεία τους από την μηχανή αναζήτησης. Επομένως, είναι αρκετά πιθανό η Bing να ακολουθεί ανάλογα αιτήματα και να τα απομακρύνει, αλλά ο ιστότοπος Forget.me δεν έχει λάβει ανάλογες ειδοποιήσεις.

 

Link.png Site: TheNextWeb