Η μεγαλύτερη έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών στον κόσμο άνοιξε και φέτος στο Λας Βέγκας με την καθιερωμένη ομιλία του Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος προανήγγειλε μια δεύτερη «ψηφιακή δεκαετία», κατά την οποία οι υπολογιστές θα μάθουν να επικοινωνούν με το χρήστη μέσω της αφής, της όρασης και της ομιλίας.

 

Στο επίκεντρο του Consumer Electronics Show βρέθηκαν φέτος οι οθόνες αφής, οι ασύρματες τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, η αυτοματοποίηση σπιτιού και, για ακόμα μια χρονιά, τα κινητά τηλέφωνα.

 

Ήταν η τελευταία χρονιά που ο Μπιλ Γκέιτς άνοιξε την έκθεση ως πρόεδρος της Microsoft, δεδομένου ότι τον Ιούλιο θα αποσυρθεί από την καθημερινή του δουλειά στην εταιρεία για να αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό έργο του Ιδρύματος Γκέιτς.

 

«Η πρώτη ψηφιακή δεκαετία αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία» είπε ο Γκέιτς το βράδυ της Κυριακής, μιλώντας στο ξενοδοχείο-καζίνο Venetian. Την επόμενη δεκαετία, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις «θα είναι όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Θα το θεωρούμε δεδομένο. Ο χρήστης δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει από συσκευή σε συσκευή και να θυμάται πού βρίσκεται τι» υποσχέθηκε.

 

Τα επόμενα χρόνια, τα πολυμέσα, η οικιακή ψυχαγωγία και κάθε είδους ψηφιακή υπηρεσία θα βασίζονται όλο και περισσότερο σε πλατφόρμες λογισμικού που τρέχουν στο Διαδίκτυο, αντί στον υπολογιστή του τελικού χρήστη, είπε ο ιδρυτής της Microsoft. Το σχόλιό του, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έρχεται ως παραδοχή ότι η αγορά στρέφεται προς τις διαδικτυακές υπηρεσίες και απομακρύνεται από το καθιερωμένο μοντέλο του συσκευασμένου λογισμικού που αγοράζεται από το κατάστημα.

 

Και ενώ η πρώτη ψηφιακή δεκατία σημαδεύτηκε από το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, την επόμενη δεκαετία η επικοινωνία με τους υπολογιστές θα γίνεται με πιο «φυσικό τρόπο», μέσα από οθόνες αφής, κάμερες που αντιλαμβάνονται τις χειρονομίες μας και μικρόφωνα που καταγράφουν τις εντολές μας.

 

Η υπόσχεση για πιο «ανθρώπινη» επικοινωνία με τις μηχανές είχε ακουστεί και σε παλαιότερες ομιλίες του Γκέιτς, μέχρι στιγμής όμως απέχει από την πραγματικότητα. Φέτος, ο Γκέιτς επέμεινε ότι αυτές οι νέες τεχνολογίες είναι κοντά, και ανέφερε ως παράδειγμα το IPhone της Apple, που βασίζεται σε μια νέα οθόνη αφής, και το Wii της Nintendo, την κονσόλα που ελέγχεται με χειρονομίες. Επέδειξε επίσης το Surface, ένα πειραματικό υπολογιστή της Microsoft που μοιάζει με τραπεζάκι του καφέ και επιτρέπει στο χρήστη να «απλώνει» τα αρχεία του πάνω σε μια μεγάλη οθόνη-αφής.

 

Στη διάρκεια της παρουσίασης ο Γκέιτς αστειεύτηκε πολλές φορές και έπαιξε ακόμα και κιθάρα με τον Slash, κιθαρίστα των Guns 'n' Roses.

 

Source.png Πηγή: in.gr

Video Video: Παρουσίαση Bill Gates 750k | 300k | 100k