Οι κάτοχοι multimedia υπολογιστή στα μέσα της δεκαετίας του 90, θα θυμούνται σίγουρα έναν από τους κορυφαίους τίτλους cd-rom, την Encarta της Microsoft.

 

Η Encarta ήταν η πρώτη προσπάθεια να χωρέσει μια εγκυκλοπαίδεια σε ένα cd-rom με αρκετό οπτικοακουστικό υλικό. 'Εκανε πιο ενδιαφέρουσα την ενασχόληση του χρήστη ο οποίος γνώριζε μέχρι τότε τις έντυπες εκδόσεις ενώ το Internet έκανε τα πρώτα του βήματα.

 

Η Microsoft πριν αρκετά χρόνια ανακοίνωσε τη μεταφορά της Encarta σε υπηρεσία στο Internet και συγκεκριμένα της διαδικτυακής πύλης MSN που διατηρεί. Όμως στις 31 Οκτωβρίου όπως ανακοίνωσε σήμερα η Microsoft, η υπηρεσία MSN Encarta θα σταματήσει να είναι διαθέσιμη όπως και οποιοδήποτε μαθητικό προϊόν που σχετίζεται με αυτή. Όπως παραδέχεται η Microsoft, η κατηγορία των παραδοσιακών εγκυκλοπαιδειών έχει αλλάξει σημαντικά όπως και ο τρόπος αναζήτησης πληροφοριών από τους χρήστες.

 

Ανεπίσημα βέβαια, το Internet και ο ισχυρός ανταγωνισμός δεν αφήνει περιθώρια για συγκρίσεις ειδικά όταν η Wikipedia διαθέτει 2.7 εκατομμύρια άρθρα έναντι μόλις 42.000 της Encarta. Οι παλιοί θα θυμούνται ότι το Internet ήταν ο λόγος που οδήγησε τη Microsoft στις αρχές του 2000 να σταματήσει την ανάπτυξη δύο ακόμα δημοφιλών multimedia τίτλων, της Cinemania και του Music Central.

 

Link.png Site: Ανακοίνωση MSN Encarta