Η Μicrosoft ετοιμάζεται για δυναμική είσοδο στο χώρο

Η Microsoft, μέσω του LinkedIn, φέρεται να ετοιμάζεται ώστε να εισέλθει στο χώρο της διαδικτυακής εύρεσης εργασίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο Τhe Information, το LinkedIn θα διαθέσει μια νέα υπηρεσία, με την ονομασία Marketplaces, διεκδικώντας μερίδιο αγοράς από το Fiverr και το Upwork. Μάλιστα, το Marketplaces ενδέχεται να γίνει διαθέσιμο ήδη από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Το LinkedIn αριθμεί 740 εκατομμύρια χρήστες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ επαγγελματικό φάσμα. Εφόσον το Marketplaces κατορθώσει να αξιοποιήσει αυτό το υφιστάμενο δίκτυο, τότε θα εισέλθει στο χώρο απολαμβάνοντας σημαντικό προβάδισμα έναντι άλλων νεοεισερχόμενων εφαρμογών και υπηρεσιών.

Το Marketplaces πρόκειται να εστιάσει σε υπηρεσίες που σχετίζονται με τη συμβουλευτική, το μάρκετινγκ και τη συγγραφή, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του The Information. Ορισμένοι τομείς της οικονομίας στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε βραχυπρόθεσμα συμβόλαια και αναθέσεις συγκεκριμένων έργων, για παράδειγμα την ανάπτυξη εφαρμογών, τις λογιστικές υπηρεσίες και τη συμβουλευτική. Παράλληλα, η κατάσταση που διαμορφώθηκε με την πανδημία έχει οδηγήσει στην αύξηση των έργων που απευθύνονται σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Το Fiverr και το Upwork είναι αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το The Information, οι δύο εταιρίες εμφάνισαν συνδυαστικά έσοδα ύψους 550 εκατομμυρίων πέρυσι. Οι προμήθειες που παρακρατούν οι δύο υπηρεσίες διαφέρουν, όμως το συνολικό επιχειρηματικό μοντέλο είναι παρόμοιο. Οι υπηρεσίες παίρνουν μερίδιο από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στις πλατφόρμες τους. Εντωμεταξύ, το The Information επισημαίνει πως τα έσοδα των δύο εταιριών παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 37% το 2020, σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη το 2019.

Την ίδια ώρα, στελέχη της Microsoft φέρονται να συζήτησαν την περίπτωση να προσφέρουν στους χρήστες τη δυνατότητα να πληρώνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίζουν μέσω του LinkedIn χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό πορτοφόλι της Microsoft. Ακόμη, όμως, δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο η Microsoft επιθυμεί να εφαρμόσει τη χρήση του ψηφιακού πορτοφολιού. 

Εκπρόσωπος του LinkedIn, η Σούζι Όουενς, δήλωσε στο The Information πως το LinkedIn έχει καταγράψει ραγδαία αύξηση του αριθμού των χρηστών που αναζητούν υπηρεσίες και καταθέτουν προτάσεις συνεργασίας σε άτομα τα οποία ενημερώνουν μέσω των προφίλ τους ότι είναι διαθέσιμα για ανάληψη έργων.

"Στο μέλλον θα δημιουργήσουμε νέους τρόπους κοινοποίησης περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τις υπηρεσίες που [θα μπορούσατε να] προσφέρετε μέσω του προφίλ σας στο LinkedIn", ανέφερε στις δηλώσεις της η Όουενς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Marketplaces θα μοιάζει με το Fiverr. Το LinkedIn εξετάζει επίσης την περίπτωση να λαμβάνει προμήθεια από τις συναλλαγές, όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ. Μια τέτοια προσέγγιση θα ακολουθούσε το τρέχον επιχειρηματικό μοντέλο που εφαρμόζεται στο χώρο.

  • Like 1