Κατά την διάρκεια μίας συνέντευξης που παραχώρησε στην επενδυτική εταιρεία Village Global, ο Bill Gates αναφέρθηκε με ειλικρίνεια για το πόσο έχει μετανιώσει που η Microsoft δεν κατάφερε να βρίσκεται στην θέση που είναι σήμερα η Google με το Android.

Ο Bill Gates είπε στην συνέντευξη: «Στον κόσμο του λογισμικού, ειδικά όσον αφορά στις πλατφόρμες, πρόκειται για αγορές του τύπου "ο νικητής-τα-παίρνει-όλα". Έτσι, το μεγαλύτερο λάθος που έκανα ποτέ, είναι σε όποια κακοδιαχείριση είχα συμμετοχή, που προκάλεσε στην Microsoft να μην είναι αυτό που είναι σήμερα το Android».

Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο κινητό με Android το 2008, το mobile λειτουργικό σύστημα της Google έγινε αμέσως η ανοικτή εναλλακτική λύση απέναντι στο iPhone που λανσαρίστηκε το 2007. Η Microsoft προσπάθησε, αλλά τελικώς απέτυχε, να σταθεί απέναντι από τον ανταγωνισμό. Καθώς η Microsoft ήταν η κυρίαρχη δύναμη στο λογισμικό για υπολογιστές desktop, αναμενόταν να αποτελέσει έναν εξίσου μεγάλο παίκτη και στην αγορά των κινητών. Η Microsoft είχε μία πλατφόρμα για κινητά, τα Windows Mobile, ωστόσο είχαν δημιουργηθεί γύρω από την χρήση πληκτρολογίου και του stylus. Μέχρι να παρουσιαστούν τα touch-friendly Windows Phone 7 τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του iPhone, ήταν πολύ αργά για την Microsoft για να σηκώσει κεφάλι. Για χρόνια μετά είχε πολύ μικρό ποσοστό στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων για smartphones, και παρά την εξαγορά του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της Nokia, η εταιρεία το 2017 τελικά αποφάσισε να σταματήσει την υποστήριξη του λειτουργικού συστήματος. Λίγο καιρό μετά αποφάσισε να σταματήσει την υποστήριξη και στον διάδοχο των Windows Phone 7 με την ονομασία Windows 10 Mobile.

«Δηλαδή, το Android είναι (σήμερα) η στάνταρντ μη-Apple πλατφόρμα τηλεφώνου. Και το φυσικό θα ήταν αυτή την αγορά να την κερδίσει η Microsoft. Είναι πραγματικά (μία αγορά) ο-νικητής-τα-παίρνει-όλα. Αν είσαι εκεί με τις μισές εφαρμογές ή με το 90% των εφαρμογών, ετοιμάζεσαι για την πλήρη αποτυχία. Υπάρχει χώρος για ένα ακριβώς λειτουργικό σύστημα που δεν ανήκει στην Apple» δήλωσε ο Bill Gates.

Δεν αποτελεί βεβαίως προσωπικό λάθος του Bill Gates αυτή η απώλεια για την Microsoft, που σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες –αν όχι η μεγαλύτερη- εταιρείες παγκοσμίως από άποψη χρηματιστηριακής αξίας (υπό την ηγεσία του Satya Nadella). Άλλωστε άφησε τον ρόλο του CEO το 2000 για να ασχοληθεί με το φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει το όνομα του μαζί με της γυναίκας του. Όμως συνέχισε να ασχολείται με ζητήματα της εταιρείας, έχοντας τον ρόλο του Προέδρου και του Chief Software Architect για πάνω από μία δεκαετία.  Την εποχή που παρουσιάστηκε το iPhone και το Android μόλις είχε ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα, ο CEO της Microsoft ήταν ο Steve Ballmer, ο οποίος χλεύασε το iPhone όταν είχε παρουσιαστεί επειδή ήταν ακριβό. Πολλές από τις αποτυχίες της Microsoft- όπως η συνεργασία της εταιρείας με την Nokia- χρεώνονται στον Steve Ballmer.

«Υπάρχει χώρος για ένα ακριβώς λειτουργικό σύστημα που δεν ανήκει στην Apple και πόσο αξίζει; 400 δισεκατομμύρια δολάρια που θα μεταφέρονταν από την εταιρεία G στην εταιρεία M» ολοκλήρωσε ο Bill Gates.

Engadget

  • Like 2
  • Sad 1