Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια ομάδα γνωστή ως Anonymous Sudan ανέλαβε την ευθύνη για το πρόβλημα με την πρόσβαση στο Outlook, στο OneDrive και σε μια σειρά άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών της Microsoft.

Αφού αρχικά μοιράστηκε ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, η εταιρεία επιβεβαίωσε αργά την Παρασκευή ότι είχε γίνει στόχος μιας σειράς DDoS επιθέσεω. Σε μια ανάρτηση στο blog της που εντόπισε το Associated Press, η Microsoft δήλωσε ότι οι επιθέσεις "επηρέασαν προσωρινά" τη διαθεσιμότητα ορισμένων υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι είχαν σχεδιαστεί κυρίως για να δημιουργήσουν "δημοσιότητα" για τον δράστη, τον οποίο η εταιρεία ονόμασε Storm-1359.

«Δεν έχουμε δει καμία απόδειξη ότι τα δεδομένα των πελατών έχουν προσπελαστεί ή παραβιαστεί», δήλωσε η εταιρεία. Σε δήλωση που μοιράστηκε η Microsoft με το Associated Press, ο τεχνολογικός γίγαντας επιβεβαίωσε ότι οι Anonymous Sudan ήταν υπεύθυνοι για τις επιθέσεις. Δεν είναι σαφές πόσοι πελάτες της Microsoft επηρεάστηκαν από τις επιθέσεις ή αν ο αντίκτυπος ήταν παγκόσμιος. Η εταιρεία πιστεύει ότι o Storm-1359 πιθανότατα βασίστηκε σε έναν συνδυασμό εικονικών ιδιωτικών server και μισθωμένων υποδομών cloud για να πραγματοποιήσει την επιχείρησή της.

Σύμφωνα με το Bleeping Computer, οι Anonymous Sudan άρχισαν να πραγματοποιούν κυβερνοεπιθέσεις στις αρχές του 2023. Εκείνη την εποχή, η ομάδα ισχυρίστηκε ότι στόχευε χώρες που παρεμβαίνουν στην πολιτική του Σουδάν και προωθούν αντιμουσουλμανικές πολιτικές. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές κυβερνοασφάλειας πιστεύουν ότι η ομάδα είναι στην πραγματικότητα παρακλάδι της συμμορίας Killnet που συνδέεται με το Κρεμλίνο και η αναφορά στο Σουδάν είναι μια ψεύτικη πρόφαση που έχει σχεδιαστεί για να παραπλανήσει το κοινό.

Η πιθανότητα αυτής της σύνδεσης έγινε πιο εμφανής την Παρασκευή, όταν οι Anonymous Sudan δήλωσαν ότι σχηματίζουν ένα "Κοινοβούλιο του Darknet" με την Killnet και την Revil, μια άλλη φιλορωσική συμμορία. Ως πρώτο βήμα, η συμμαχία απείλησε να στοχεύσει το SWIFT, το διεθνές διατραπεζικό σύστημα από το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκοψαν τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

  • Like 1